Община Стрелча почете празника си вчера. Сред официалните гости на събитието беше и  извънредният и пълномощен посланик на Кувейт в България Н. Пр. Якуб Юсеф Ал Атиики.

„Отстояването на традицията да отбелязваме този ден ни прави по-единни и по-сплотени. Историята на Стрелча започва преди 7 хилядолетия, животът тук никога не е прекъсвал. Стъпили сме върху богато културно наследство. Наш дълг е да развиваме и прославяме града ни. Стрелча има забележително минало, но има и бъдеще“, каза в словото си кметът на общината Стойно Чачов.

31стр1

„Щастлив съм да бъда тук сред вас, в този ден, и благодаря за поканата на г-н Чачов. Стрелча е изключително  чиста и красива. Ще бъда щастлив, ако мога да помогна с нещо на вашия град“, каза в словото си посланика на Кувейт в България Н. Пр. Якуб Юсеф Ал Атиики.

31стр2

„Радвам се, че виждам толкова усмихнати хора днес тук, обърна се към стрелчани и заместник-председателят на партия АБВ Румен Петков, който също бе сред официалните гости на празника. Вашият кмет заслужава поздравления, това което направи само за няколко месеца е впечатляващо. Г-н Чачов не просто иска да задържи младите хора, той иска те да останат, да живеят и работят тук,  в Стрелча“, каза Петков.

По време на официалното откриване на празника, по традиция, бяха връчени почетни грамоти на най-възрастния и най-младия жител на Стрелча. Тази година носители на приза станаха 97-годишната Стояна Иванова и  Николай Десков, който е само на три дни.

31стр3

По-рано през деня, празникът започна в спортния комплекс със състезание по плуване, тържествената програма включваше надпяването „Средногорски напеви” с участието на самодейните състави от общината, както и традиционните илинденски борби. Малко преди официалния старт на тържествата в посетителския информационен център бе открита изложба, посветена на стрелчанския художник и иконописец Мильо Балтов. По-късно жители и гости на общината имаха възможност да се насладят на изпълненията на самодейна  танцова формация  „Усмивки”, смолянския гайдарски състав „101 каба гайди” , изненадата на вечерта бе специалното участие на поп певицата Рени, а кулминацията – празнична заря.