Процесът срещу бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев се проваля заради излизане в отпуск на повече от половината експерти, които трябваше да бъдат изслушани в пловдивския районен съд утре, съобщи „24 часа“. Самият обвиняем и адвокатката му Ташкена Колчева също настояват да бъдат определени други дати. Заседанията бяха предварително насрочени за 1 и 2 август.

„Безобразие е делото да се гледа по време на съдебна ваканция. При толкова молби за отлагане най-вероятно ще стартира наесен“, коментира защитничката на Евстатиев. Тя продължава да твърди, че поведението му е като на болен човек. От близо месец бившият градоначалник се намира в пазарджишкия затвор, където бе приведен от ареста. Срещу него са повдигнати две обвинения – за изнасилване на 16-годишна ученичка, след като я привел в безпомощно състояние, и за това, че е напил непълнолетна. Престъпленията са извършени на 15 януари т.г. в хотел в Стрелча.

Там Евстатиев поканил момичето в стаята, където обичайно пребивавал, и започнал да я черпи с водка. Жертвата му приела голямо количество концентрат и не можела да се съпротивлява. След половия акт кметът я качил на джипа си и тръгнал към дома й, като през цялото време я убеждавал да не съобщава на родителите си какво се е случило. За изнасилването Евстатиев може да получи от 3 до 10 г. затвор, а по второто обвинение – до 6 месеца и глоба до 500 лева, пише ежедневникът.

Делото бе прехвърлено от Панагюрище в Пловдив, след като в средногорския град не можа да се формира съдебен състав. Двамата магистрати там са участвали вече в производствата по мярката за неотклонение на Евстатиев. По тази причина ВКС реши процесът да се състои в пловдивския районен съд.