Световната седмица на кърменето се отбелязва ежегодно през първата седмица на август. Това е акцията с най-голям размах на движението за кърмене и се чества в повече от 120 страни по света. Началото й е поставено през 1992 година.

Създадена е от организацията WABA (World Aliance for Breastfeeding Action) – Световен Алианс за активна подкрепа на кърменето, с цел възраждане и възстановяване на практиките за кърмене. WABA определя и темата на седмицата, която всяка година е различна.

Кърменето е естественият начин на хранене на новороденото, който му осигурява нормален растеж и развитие.
Майчиното мляко е отлична храна за бебето през първите 6 месеца от живота му.

Инициативи на РЗИ Пазарджик

  1. Откриване ССК на 01.08.2016 г., 10.00 часа. Дискусия с млади жени, бременни и кърмещи в галерия „Плеада”.
  2. Ден на отворените врати в РЗИ Пазарджик – 02.08.2016 г., 10.00 – 15.00ч. Специалист по хранене и диететика ще консултира желаещите на тема:  „Здравословно хранене на бременната жена и кърмачката и ползите от кърменето за новороденото“.
  3. „Гърдата – най-доброто“ (филм, предоставен от Националната асоциация по кърмене) – 03.08.2016 г., 10.00 ч. в Комплекс за социални услуги за деца и семейства (КСУДС). Дискусия за ползите от кърменето.

В Световната седмица на кърменето експерти от РЗИ ще предоставят на лечебните заведения в област Пазарджик здравно-информационни материали.

Ползите от кърменето

Ако сте баща на новородено и искате да участвате в грижите за бебето, вероятно ще се почувствате затормозен, ако трябва да миете шишета, стерилизатори, да пазарувате биберони и следите за размерите на отворите им, да четете инструкциите по кутиите с мляко за кърмачета. Може да се окаже, че всички тези неща сега са изрядно подредени и изместили любимите ви джаджи от рафта в кухнята… Нощем пък се разбуждате от плача на бебето и приготовленията на поредната порция мляко. Всеки месец оставяте солидна сума за храната на детето и свързаните с нея аксесоари… Сценарият би бил още по-лош, ако се окаже, че бебето ви се сдобие с алергия или започне да боледува често… Далеч по-приятно е съжителството с кърмачето и удовлетворената му майка.

Едно от нещата, които ще се налага да правите често, е смяната на памперси. Последните имат далеч по-поносим мирис, когато детето е сукалче. Бихте могли да въвлечете в заниманието и по-големите си деца. Те самите вероятно ще проявяват нескрит интерес към кърменето – чудесен момент, в който може да повдигнете различни въпроси, свързани с половото съзряване и съпътстващите го промени в тялото на човека.

Финансовата полза от кърменето също не е малка. Кърмата е безплатна, давате по-малко пари за шишета, залъгалки, различни уреди и препарати. Погледнато в перспектива, семейството Ви спестява пари и от зъболекарски услуги, както и от консумативи, свързани с месечния цикъл на жената.

Кърмените бебета боледуват по-рядко от ушни инфекции, алергии, чревни разстройства и др., а кърмата е перфектното обезболяващо. Лекарствта не са евтини, да не говорим за стреса, който би ви споходил, ако бебето се разболее.

Освен пари, семейството Ви пести и време – по-малко отива за приготвяне на храната, не се налага да се ходи до магазина. Ако пък изберете съвместния сън с бебето – осигурявате си спокойни нощи /когато кърмачето се размърда в просъница и му се предложи гърда, то не се разбужда, не се налага родителите да го разнасят и успокояват или да приготвят мляко – необходимо е единствено тялото и близостта на майката/. Тъй като кърмачетата растат по-здрави, не губите време и нерви за посещения при педиатъра, а майките ползват по-малко болнични в бъдеще и са по-спокойни за работата си.

Кърменето би могло да допринесе  и за по-добри отношения в семейството – естествените нужди на детето са задоволени на момента, а Вие и съпругата Ви не се тормозите за това защо бебето плаче или дали правите всичко възможно за комфорта му. За приятните усещания се грижат хормоните, които се отделят по време на кърмене. Като мъж бихте могли да се почувствате въвлечени в това като подкрепяте жена си в усилията, които полага /ако е изправена пред затруднения/. Сигурно ще Ви е приятно да я масажирате, когато е уморена или притеснена и млякото трудно потича.

Психолозите твърдят, че колкото по-гушкано и носено е едно бебе и колкото по-активно откликваме на нуждите му в кърмаческа възраст – толкова по-спокоен и уравновесен възрастен расте. Природата, чрез кърменето, „задължава“ майките да са в най-тесен контакт с новородените и по този начин сама възпроизвежда по-щастливи питомци… Би било чудесно да отменяте партньорката си с носенето на бебето. С времето вероятно ще осъзнаете колко голямо значение е оказало това за връзката, която сте изградили с детето си.