За седемте месеца от началото на тази година са проверени 46 обекта за хранене и развлечение и обекти с обществено предназначение – плувни басейни, игрални зали, кафе-аперитиви, ресторанти, заведения за бързо хранене. Съставени са 20 акта за административни нарушения. От тях за тютюнопушене в нарушение на Закона за здравето (чл. 56, ал. 1) са санкционирани 4 юридически лица и ЕТ и 12 физически лица. Други 4 акта са съставени на физически лица по Наредба №15 от 27.06.2006г. (за нередовна лична здравна книжка или липса на такава). Не са констатирани нарушения по чл. 54 от Закона за здравето, за продажба на алкохолни напитки на лица под 18 годишна възраст.

Като продължение на установените във времето добри традиции, вече осма година служители на РЗИ и ОД МВР си взаимодействат в превенцията и за провеждане на ефективен държавен здравен контрол.

Извършват се съвместни проверки по повод постъпили жалби и сигнали за нарушение изискванията на чл. 54 и чл. 56, ал. 1 от Закона за здравето (продажба на алкохолни напитки на лица под 18-годишна възраст и тютюнопушене в закрити обществени места), съвместни проверки по постановления на Окръжна прокуратура в обекти, посещавани от деца – дискотеки, клубове, игрални зали, ресторанти, кафенета, търговски обекти за продажба на алкохолни напитки и тютюневи изделия и др.,  и съвместно участие при специализирани полицейски операции.