От тази нощ до 15 август всеки може да види падаща звезда. Причината е в ежегодният метеоритен дъжд известен с името Персеиди. Най-много падащи везди ще има в нощна на 11 срещу 12 август, когато части от кометата Суифт -Тътъл навлизат с най-голям интензитет в атмосферата.

Не забравяйте, че когато видите падаща звезда, е много важно да си пожелаете нещо. То със сигурност ще се сбъдне. За да виждате по-добре звездите, трябва да се изкачите на високо. Не на покрива на блока, макар че и от там може, а на планината. Изберете място, където няма улично осветление и се заредете с търпение. Със сигурност ще я видите и тя ще сбъдне вашите желания.

Тазгодишният звездопад е с пет пъти по-силен от миналогодишния, уверяват специалистите. Очите привикват към тъмнината за около 30 минути, а след това гледката става все по-хубава. 150 падащи звезди на час означава 2-3 на минута.

Ядрото на Суифт- Тътъл е широко около 26 километра. За последен път е преминала покрай Земята през 1992 година, а следващият път ще бъде през 2126. Земята преминава през останките от кометата всяка година, което създава ежегодния Персеиден дъжд.

Земята преминава през опашката на кометата Суифт-Тътъл между 17 юли и 24 август, като пиковият момент е на 12 август. Метеоритния дъжд ще се вижда най-добре от Северното полукълбо. Пълнолунието на 18 август ще попречи на гледката, затова е по-добре да се наблюдава по-рано през месеца.