Ще има ли генералски двубой за България? Този въпрос предизвика широк обществен отзвук с обявяване на името на ген. Румен Радев като един от възможните кандидати на БСП за президент. За тази и другите номинации на БСП за президент и вицепрезидент потърсихме коментар от областния председател на партията в Пазарджик и член на Националния съвет Йордан Младенов.

Г-н Младенов, номинациите, които БСП излъчи за президент приковаха общественото внимание, има ли в партията енергия да стигне до успеха на изборите наесен?

В БСП има енергия, усети си и на традиционния ни събор на Бузлуджа, където бяхме над 50 хиляди души, и се надявам, че тази енергия ще я насочим в една силна президентска кампания. В област Пазарджик, както и в цялата страна, бяха номинирани партийни и надпартийни кандидатури, всички те са доказани имена. БСП отива на преговори с шест-седем силни и авторитетни предложения от тях, сред които Михаил Миков, Илияна Йотова, Мая Манолова, Румен Гечев, ген. Румен Радев и Янаки Стоилов. Не мисля, че друга българска партия разполага с толкова подготвени номинации. Всички те ще бъдат разгледани на 14 август от Националния съвет на партията и вярвам, че ще излъчим кандидат-президентска двойка, която ще стигне до успех. Хората на БСП знаят, че ни очаква сериозна битка, защото залогът е бъдещето на нацията. Има моменти, които изискват от нас да загърбим лични пристрастия или стремежи и да се сплотим в името на една обща кауза. И нека това не звучи като клише, защото наистина бяхме разединявани и противопоставяни достатъчно дълго от един президент и от управляващото ни правителство. Убеден съм, че кандидат-президентската двойка, която ще изберем, ще може да обърне модела на ГЕРБ и да промени лицето на политиката.

-Какъв е профилът на кандидат-президентската двойка, която според вас, БСП трябва да избере?

Утвърдени и силни фигури, които ще могат да изпълнят със съдържание институцията и да ни представляват отговорно в Европа и света. Хора с опит и присъствие, а не протоколни фигури. Очаквам да бъдат личности с идеи, които умеят да отстояват национални позиции и да обединяват. Всички усещаме несигурността и тревожността на настоящия момент и в този момент са нужни твърдост и държавническо поведение.

-Такава ли е евентуалната кандидатура на ген. Румен Радев, която предизвика реакция дори от другия генерал, който е спряган за президентския пост – Борисов?

Аз не познавам лично ген. Радев, но се запознах с професионалната му биография, разговарях с хора, които са работили с него и го познават като човек и от всички чух само хубави думи.  Мисля, че неговата кандидатура има потенциал да бъде обединителна фигура, от която българската държава се нуждае и характер, с който да брани българските интереси. Доказал го е като главнокомандващ на българската авиация. Извоювал си е име на човек, който държи на думата си и милее за държавата си, на подготвен и принципен човек. Реакцията на Борисов е красноречива за силата на такава евентуална кандидатура.

-В публичното пространство се понесоха коментари, че това е „подсказана” кандидатура, самият генерал Радев сподели в личния си фейсбук профил, че е изчел и чул невероятни упражнения по свой адрес.

Председателят на нашата партия Корнелия Нинова открито обяви, че е номинирала ген. Румен Радев в организацията, в която членува. Това беше лидерска постъпка. Генералът получи номинация и в област Пазарджик – беше предложен от наши другари заради безспорните му качества и уважението, с което се ползва. Трябва да е ясно, че това е номинация, която БСП смята за отговорна и до тази евентуална кандидатура при всички случаи ще застане като вицепрезидент емблематична фигура от партията. Както казах вече – бяха посочени имената на подготвени и доказали се хора. Нашата цел е да изберем кандидат-президентската двойка, която ще може да увлече и мотивира зад себе си най-много българи и това решение ще вземе Националният съвет след броени дни. Подобни коментари и опити са спекулации на тези, които се страхуват, че ще изгубят изборите от силни кандидати на левицата. Президентските избори са важни, не само защото трябва да изберем двама души, които ще представляват държавата, а са и път към предсрочен вот, който ще покаже червен картон на едно вредно за България управление, което ни доведе до пълна безизходица. Сами разбирате, че залогът е огромен и са хвърлят всякакви ресурси срещу БСП.

-Изглежда сякаш около и вътре в партията ври и кипи. Каква ще бъде първата задача след обявяване на кандидат-президентската двойка?

Нормално е да има размяна на мнения, когато нещата се решават от повече хора, демократично е да има дебат, да се чуят различни гласове, всеки с разбиранията си. Но винаги съм вярвал, че хората на БСП са разумни и отговорни и разумът надделява. Всички трябва да сме заедно в една обща битка. Нашата партия има свои традиции и дух, който отново ще покаже, въпреки нечии манипулации. Имаме много добри номинации, всеки един от тях заслужава да е президент или вицепрезидент, но на 14 август ще трябва да изберем две имена, които ще ни поведат в тази обща битка за България. А задачата ни няма да е само една, ще са повече, защото ни очаква много работа за една силна кампания, която да ни доведе до успех. Като областен председател ще разчитам на всеки един наш член и симпатизант от област Пазарджик да бъдем сплотени и мотивирани.