*Снимка – „КМ РФ- Комсомолская Младеж“ на Руската федерация, интервюто се е състояло в Музея на Славата, намиращ се в Парка на Победата в Москва

Пряката ръководителка на групата ученици от Асоциация „Витязи – Хан Аспарух“ Николита Вълева е приета за студентка в Държавния университет на Санкт Петербург, съобщи пазарджиклийката и Председател на МОО „Българска Асоциация Витязи – Хан Аспарух“ – Албена Гълъбинова.

Николита е запълнила единствената квота, която е отредена за България в следващата академична учебна година.

Припомняме, че деца от Пазарджик в момента пребивават в международен лагер край Москва, където ще останат до 23 август.  Домакин е МОО „Ассоциация Витязей“ с председател Николай Немчинов.

Николита Вълева също така е член на българската делегация, която ще участва в Международен форум „Евразия“ в г. Оренбург, Русия, който ще се състои от 07.09 до 11.09.2016 г.

19- годишната Николита Вълева от Пазарджик разказва как е попаднала в лагера пред „КМ РФ- Комсомолская Младеж“:

– Тук съм за четвърти път, тази година пристигнахме заедно с 25 деца на възраст от 12 до 19 години, групата е съставена изцяло от млади хора.

– От къде научихте за Асоциацията на Витязите?

– Познати на майка ми, които вече бяха идвали тук, бяха разказали за лагера и дейността на витязите, това провокира моя интерес и аз исках да науча повече за тази организация. Когато за първи път дойдох тук на лагер бях на 16 години. Всеки ден в лагера се четат две исторически лекции. Срещаме се с интересни хора, които ни разказват за световни събития и своята гледна точка към тях. Става дума за политици, историци, журналисти. Тук научаваме неща, за които нашите медии не говорят. Имам чувството, че те обслужват само хората с парите, които им казват какво да изнесат пред широката публика и кое не.  Хубавото на лагера е и това, че ни учи да работим в екип, да бъдем дисциплинирани по отношение на това, което заедно вършим.

В лагера освен със спортна подготовка се занимаваме и с други неща. Бяхме на екскурзия във Владимир, Суздал. Лично аз бях в Москва, а през есента ще започна да уча право в Санкт Петербург, културната столица на Русия, но там все още не съм ходила. Аз научих преди време, че Руската федерация заделя средства за обучение на чуждестранни студенти. Съществуват квоти за ученици от различни държави, оказа се, че за България мястото е само едно, кандидатствах, след като събрах необходимите документи и вече съм приета. През първата година ще изучавам руски език и необходимите за тази специалност термини. След като положа изпит, ще мога да продължа през следващите четири години по специалността „Право“.