Ана Гройс, PZdnes.com

Танцьорите от „Елица“ ще представят България и Пазарджик в 22-рото издание на Международния фолклорен фестивал в Норма. Детско-юношеският фолклорен ансамбъл ще отпътува за италианския град в средата на месеца. Това е първото участие на младите таланти от Пазарджик в престижния форум.

08латина1

 

Те ще останат там 10 дни и ще участват в богатата фестивална програма на живописното градче. 30-те момичета и момчета започват усилени репетиции утре. Те ще се представят с четири танца от различни фолклорни области на България – Пазарджишка сюита, Добруджански танц, Дражевски игри – от ямболския край и Джиновско, представящо тракийската фолклорна област, разказа главният художествен ръководител на ансамбъла Маргарита Караджова.

Възпитаниците й ще се изявят на сцената освен с танци и с пеене, тъй като всички постановки са с песни. Норма е градче и община в Централна Италия, провинция Латина, регион Лацио. Разположено е на 410 m надморска височина. Само на 50 километра от столицата на Италия, Рим. Една от забележителностите на градчето е Музей на фолклорното изкуство, в който експонати от своя край оставят всички участници във фестивала. Пазарджишките танцьори ще занесат в музея Тракийска украса за глава -допълни Маргарита Караджова.

08латина

 

Друга забележителност на провинция Латина са градините на Нинфа. Античното градче Нинфа, сред чиито руини днес се намира градината, е било като ябълка на раздора между различни знатни фамилии. Няколко пъти разрушаван, а после реконструиран, градът е купен през 1298 г. от фамилията Каетани.

В края на XIV в. Нинфа запада и заради маларията, поразила населението. Едва в края на XIX в. наследниците на фамилията  се заемат с облагородяване на терена и с пресушаване на блатата. Успоредно с това започват и да реставрират руините, засаждат кипариси, букове и още различни дървесни видове. Днес Градината на Нинфа е колоритен оазис, в който можете да се насладите и на замък, и на руини, и на мостчета, и на реки, и на камбанарии.

Към всичко това се прибавят и над 1300 ботанически вида. ДЮФА „Елица“ е създаден през 1979 г. от Кирил Пекалиев – председател на тогавашния Градски съвет за култура в Пазарджик. За хореографи на ансамбъла са поканени Георги Георгиев и Маргарита Караджова, която и до днес е главният двигател на трупата.

През 1995 година АНПТ „Пазарджик“ и ДЮФА „Елица“ с решение на местния парламент създават Общински център по фолклор, чиято основна цел е съхранението и популяризирането на българския фолклор, а също и попълване редиците на професионалния ансамбъл с танцьори от детската школа. Ансамбълът винаги е бил школа по родолюбие, място където си дават среща различни поколения, обединени в стремежа си да запазят българския дух и традиции.