Интервю с Марин Рачев, кмет на Община Септември

Г-н Кмете, как ще коментирате най-напред твърдението на Георги Мърков в публичното пространство, че откакто сте встъпили в длъжност нищо не се прави?

Дали това е така – погледнете колко са проекто – решенията, които сме внесли в общинския съвет и си направете изводите за динамиката, с която се работи в общинска администрация.

Това, че все още нещата не се виждат е въпрос на време. Защото има процедури, които трябва да се спазват. Има срокове за обжалвания, които няма как да се прескочат. Чака се произнасяне на компетентните институции и органи в случай на жалби и така нататък. Ако започнем да прескачаме тези неща, след това ще бъдем атакувани съдебно и по всеки един казус процедурата ще се проточи – не с месеци, а с години.

„Милеещите” за обществения интерес съветници около бившия кмет, не пропускат всяка възможност да обжалват процедура или да сигнализират компетентните органи само и с единствената цел да забавят процесите за да пишат след това глупости от подобен характер, че нищо не се работи. Дали има и грам целесъобразност в техните доноси сигнали и жалби е видно от отговорите, които получават в последствие.

За съжаление крайният резултат от всичко това е забавяне на процесите, в следствие, на което понякога се изпускат възможности за финансиране. Последният пример в това отношение е обжалване на моя заповед относно читалището в село Карабунар. Жалят я за незаконосъобразност, но не внасят таксата от 10 лева за разглеждане то й. Така съдът не дава ход на производството. Сами си направете изводите какво се цели тук – законосъобразност или саботиране на кандидатстването по евро програмите.

Много пъти съм казвал, че въпреки напъните им, не могат да спрат гората да се разлиства и нещата пак ще се случат по един или друг начин. Тази негативна енергия, която бълват, ако я бяха насочили в нещо градивно, съм сигурен, че и те самите биха се чувствали по-добре.

А относно това как се работи, питайте хората от администрацията, през които минава цялата бумащина дали някога се е работило така в Общината. Като се почне от подготовка на проекто-решенията за Общинския съвет, тяхното последващо изпълнение, изразяващо се в задания, заснемания, проектиране, съгласуване на проектите, кандидатстване за финансиране, а в последствие избор на изпълнител за конкретния обект.

Всяка една от тези стъпки си има своите законови срокове за обжалване. На фона на това, по което се работи, сами преценете за тези месеци чисто математически, откакто съм станал кмет дали е проспано време или напротив – тук не се спи.

Да, щеше да е по-лесно, ако когато встъпих в длъжност имаше нещо, от което да се започне. Като през 2011-та, когато Бошев завари проекти за 20 милиона лева от своя предшественик (санирането на 7 училища и детски градини и водния цикъл са Септември).

Да преминем към конкретиката. Чисто количествено, в какво се изразява свършеното от вас и администрация до момента?

Ако ме питате това, което се вижда, защото не искам да говоря за предстоящи неща, мога да кажа, че работим в момента ударно по стадиона в Семчиново. Правят се възстановителни и ремонтни дейности по стадионите в Лозен, Ковачево и Ветрен дол. В Септември започнахме работа от крайните квартали в посока вътрешността на града.

За разлика от досегашните кметове, които като поемат властта понаправят нещо в центъра и толкова. Говоря за цялостно почистване, което е без аналог в годините назад. В Калимана например канала, който тормозеше години наред целият квартал при всяко едно пълноводие и наводняваше дворовете на хората, е почистен така, както никога не е изглеждал от неговото построяване.

От проектираните 26 детски площадки, в момента се изграждат първите 3 от тях – в Калимана, Ковачево и Бошуля. Новата сметопочистваща фирма работи само от 10 дни, но резултатите са повече от видими за жителите на Септември. Основно се изчистиха тротоари, междублокови пространства и зелени площи, където буренища, капинажи и боклуци надхвърляха човешкия ръст. Част от тези змиярници са вече превърнати в приятни места за отдих, облагородени със зацветяване и затревяване.

В тази връзка ще помоля бай Илия Танев да не пречи на хората, които чистят тротоарите. Ако той беше толкова загрижен, защо не демонстрира тази активност по времето, когато беше общински съветник. Тези тротоари не са от сега в това състояние. Наложително е да се прореждат черници, защото зоните за движение на пешеходци са превърнати в джунгли. Като се отвори пространство, на есен ще засадим подходящи дървета като брези и чинари. Защото капещите плодове генерират боклуци, а освен това край тях се събират множество мухи и други насекоми.

Навсякъде се изгражда поливна система за поддържане. Дали всичко това работи професионално е видно от фактът, че при 37 градуса няма изсъхнала трева. Доставени са вече част от новите кошове за смет, чрез които да бъде обхваната и последната къща, в която не и имало кош. Дали се чисти прецизно или само се отбива номера, както беше досега – нека хората сами преценят. В Септември групите работят ударно – сутрин от 5 часа.

Това, което се случва в града ще бъде наложено във всяко едно населено место. Но не може за 5 или 10 дни, откакто новата фирма е встъпила в дейност нещата да се случат с магическа пръчка. Създадени са вече и мобилни групи за поддръжка на районното осветление в цялата община. От 1 месец те са по населени места и нека кметовете да кажат дали имат забележи относно реакцията или качеството на изпълнение, по сигнал за изгоряло осветително тяло. Изчистен из основни е гробищния парк в Септември.

В момента там се прави предпазна ограда за да се ограничат набези на животни. Помещението в гробищния парк се ремонтира за да се превърне от един вертеп, в място за упокойни молитви с подходящата за това среда. Приключва процедурата по избор на изпълнител за проекта независим живот, чрез който ще бъдат обезпечени грижите за над 60 човека в неравностойно положение. Предстои и закупуване на микробус за инвалиди така, че да получават нужното качествено социално обслужване.

Вече има сключен договор и текат подготвителни работи за пътя Ветрен – Славовица, подмяната на главния водопровод, захранващ Септември и Злокучене, който минава по цялата главна улица. Одобрен за финансиране е и проектът за канализация и изграждане на нов водопровод от полицията до старата пожарна под надлеза. Другото значимо нещо, което тепърва ще се усети е допускането ни от страна на Министерски съвет в списъка с 36-те от общо 240 общини за финансово оздравяване.

Месец март успяхме да спасим санирането на блоковете като стопирахме опорочената тръжна процедура. Тя нямаше осигурено финансиране и беше на безумна цена от 280 лева на квадрат. След като преправихме заданията и възложихме проектиране, каквото изобщо липсваше до момента, бяхме допуснати до финансиране. Така през март подписахме договор с Българска банка за развитие за реализиране и на тази дейност. В Септември приключва изграждането на видео наблюдение с 40 камери, което е без аналог в общини от ранга на нашата.

Работи се по възстановяване на 6,7 и 8 рибарник. Възстановихме пътя от фермата покрай рибарниците до Злокучене като го засадихме с над 20 000 дръвчета. В момента приключва и строителството на църквата до Общината, продължило над 20 години, при което в мандата на г-н Мърков и Бошев не се заби и един пирон. Поставено е началото на детския футбол в Септември. Какво предстои да се прави ще разберете до месец време, когато ще обявим всички проекти, по които ще се работи за в бъдеще.

Само ще ви кажа, че в момента те са приключени на 98 %-та и тече тяхното разпечатване. Колко са като обем сами си направете изводите от това, че не се намери печатница в Пазарджик и Пловдив, която да ги поеме като количество. Затова са дадени да се разпечатват и в София. Фактът, че в Общината ще се работи през целия август, а ще има и както никога досега две сесии през този месец е показателен с какъв интензитет се действа при нас.

Как ще коментирате проектът за водопровод на стойност 1.6 милиона в Горно Вършило през миналия мандат, с който Георги Мърков се изтъква?

Това за изтъкване ли е? Водопровод за 1,6 милиона лева за цифром и словом 18 човека, живеещи в Горно Вършило. Кой се е облагодетелства от това? Доколкото знам там вили имат Георги Мърков и бившият общински кмет и дали не е „случайно”, че точно това селище е избрано за реализация на проекта. Не е ли въобще срамно да се подчертава това, при все, че говорим за цял един управленски мандат.

На фона на проекта за 1.6 милиона, касаещ вилите им, ние за 4 месеца направихме и спечелихме проекти за водопроводи за главната и други улици в Септември, по които авариите са ежедневие. Тъй като тези проекти са на 3 пъти по-малка стойност, но не и по-малки като строително-монтажни работи, ви уверявам, че и за в бъдеще ще имаме пак одобрени проекти. А не като в техния мандат да се приключи с един проект. Искам да подчертая, че от нашите действия ще се облагодетелстват жителите на общинския център и дори тези на село Злокучене. При кой се действа целесъобразно – равносметката ще си я направят хората.

Както и ще си отговорят сами на въпроса – къде е социалният интерес в единият и в другият случай. Тук говорим за последователност и ясна визия в проектирането, като целим след водопровода да изградим и уличната мрежа над него. За да има завършек и да се усети от максимално голям брой население, а не като онзи във Вършилото, където го усещат само бившите управници. Ами какво да кажем за шумно рекламираният проект за пречиствателната станция, наследен от Томи Стойчев с подсигурено финансиране за 9 милиона лева.

Да, трябваше да се направи Пречиствателна станция, но не за 9 милиона, а за 4-5, в т.ч. с отвеждащ колектор, за да се ограничат излишните води. И тогава увеличението на водата нямаше да бъде 42 стотинки, а 15. Но явно не социалният интерес в бил водещ в това начинание, а усвояването на възможно най-много средства. За това предупреждавахме не еднократно по време предизборната кампания и то е факт.

Друга тема, която Мърков засяга е тази за закриването на предприятието соц. патронаж. Имате ли какво да кажете по нея?

Напълно го разбирам чичо Гошо къде го стяга чепика, а именно за това, че със закриване на предприятието близката до него Марче, която го оглавяваше е вече без работа . Нека обаче Марче с ръка на сърцето да каже – имало ли е хора, водени на ведомост като медицински сестри и социални работници, на които след това са прибирани заплатите? Аз обаче съм разколебан дали всичко написано в това интервю е казано от чичо Гошо, щото той наскоро идва при мен с молба да не сезираме прокуратурата, видимо притеснен за изхода при една евентуална проверка.

А във въпросното интервю настоява именно за това. Ако ли пък написаното в интервюто е вярно, се питам кога е бил искрен – тогава или сега? Или пък знам ли дали някой не се опитва да вкара клин в нашите отношения, защото аз досега проблеми с Мърков не съм имал.

А дали чрез Патронажа е източвана Общината чрез подписани с бившето общинско ръководство супер неизгодни договори, всеки може сам да си направи изводите. Ще ви дам и нагледен пример. Сключен е договор за доставка на домати с цена 3,60 лв. за един килограм. При все, че цената за търговия на едро на този зеленчук средногодишно е 1 лев. За наша радост този контракт изтича и ще видите при какви цени ще се доставят доматите и останалите продукти по новия договор с Общината.
Аналогична е и ситуацията относно сметопочистването.

Там 12 години силните на деня дундуркаха фирма близка до тях. По договора с нея Общината плащаше по 12 лева за един вдигнат кош с боклук. А уж за пред хората бяха недоволни от изпълнителя. Даже използваха това в предизборната си кампания през 2011-та. После обаче преподписаха договора със същата фирма вместо да изберат друга. За сравнение ще ви кажа, че новата сметопочистваща фирма ще получава по 3 лева за едно вдигане на кош.

Ето това е разликата в управленските екипи Мърков – председател на Общински съвет и Бошев – кмет и съответно Лазар Влайков и Марин Рачев.

Как си обяснявате атаките на Мърков?

И по-горе го казах. Не съм сигурен, че всичко това, което се пише идва от Мърков. Или от обкръжението му, които още не могат да преглътнат категоричната загуба от изборите. Разбирам ги, че са свикнали да получават всичко от Община и държава на готово, но не им съчувствам.

На всички е известно как се изнасяше навремето оборудването на хлебозаводите при раздържавяването им. Как се направиха цеховете за хлебопроизводство. Как бяха придобити обекти като банята, бившия ЖП медицински център „Чинарите” в двора на ЖП гарата, имотите по Вършилата, как се даваха ивиците на Свети Влас край морето по време на тройната коалиция, как се опази бившия завод за стоманени тръби и какво после се случи с него. Уважавам го Мърков единствено за това, че докато беше депутат успя да издейства да се намалят дълговете на Общината с 2 милиона лева. Друг е въпросът как неговият кмет се възползва от това.

Мърков сипе обвинения и за връзката на общинското ръководство с населението, която според него отсъства?

С г-жа Малешкова не сме спрели да обикаляме по населени места и да се срещаме с хората. През септември подновяваме срещите с обществените съвети. Заради натовареността около изработването на проектите и оздравителния план, по който се работи в момента, временно бяхме спрели обществените съвети, но на есен ги подновяваме с пълна сила.

И това ще е така до края на мандата за да усещаме пулсът на хората и да се стремим към решаване на проблемите им. Досега да знаете дали е имало нещо такова от бившите управници? Мърков, Бошев, Вергиев да кажат освен преди избори, кога друг път са се явявали пред хората. Относно съветниците на ГЕРБ и връзката им с населението ще кажа, че ежемесечно те провеждат регулярни срещи в бившия предизборен щаб. Нещо повече – благодарение на активността на най-младия гербаджийски съветник Асен Гаджев сега се строи детска площадка в квартала, където той живее.

Накрая ще ви помоля да коментирате отново и темата за младите хора?

За младите и обезлюдяването на населените места вече говорих не един и два пъти. Ние не измисляме топлата вода, а взаимстваме работещи практики. Видяхте как бяха развити индустриалните зони край Пловдив. Там в момента се кара работна сила от 30 километра, а заплатите са от най-високите в страната. Затова стартирахме процедура за създаване на подобни индустриални зони и при нас, но това не става с магическа пръчка. Само, човек, който е минал по процедура за смяна на предназначение на земята знае колко време отнема.

Ние изработихме необходимите проекти и ПУП-ове, но има срокове, които не могат да се прескочат. В тази връзка отново ще подчертая, че съм благодарен на Министерски съвет, че инициира законодателни промени за облекчаване на процедурите, защото и от други общини са постъпили искания за това. Сега наближават президентски избори и отново на дневен ред идва популизмът. От празни приказки файда няма никаква. С различни подмолни похвати като сигнали и жалби определени кръгове с нереализирани политически амбиции и цели се опитват да пречат и забавят всячески нашите действия, но въпреки това мога да кажа, че още до края на годината много от нещата, за които говорихме в предизборната кампания ще станат факт.

В края на разговора моля и за коментар относно твърденията на коалиция „Загорово”, които се появиха в последния брой на техния печатен орган?

С цялото ми уважение към хората гласували за тях, но редакторите на изданието им пишат откровени лъжи и инсинуации. Повече не искам и да ги коментирам. За да разберете по колко безочлив начин се опитват да манипулират и заблуждават обществото, се обърнете за разяснение към техническа служба в общината. Така ще научите цялата истина.