Месец преди да изпълни 104 години, в Оборище, почина най-възрастната жена в областта – Магдалена Домусчиева, сестра ѝ Мария Мухова от панагюрското село Оборище почина на 106 години през март. Тя и сестра й Магдалена държаха първенството по дълголетие – едната на 106, а другата – на 103 години. Двете са имали трета сестра – Стоянка, близначка на Мария, но тя е починала преди да стане на сто.

В началото на март двете възрастни дами споделиха, че причината за дълголетието им се корени в две неща – гените и чаят от куркума. Тогава те споделиха, че баща им също е бил дълголетник, той е починал на 107 годишна възраст. Баба Мария от панагюрското село Оборище имаше още една тайна за сто и шест годишния си живот. Столетницата твърдеше, че никога не се е поддавала на стреса и страха за утрешния ден.

Тя е приемала това, което й поднася животът, с отворени сетива и благодарност към Създателя ни. Чужди са ѝ били злобата и завистта, а за храната си се е стремяла да бъде разнообразна, проста и най-вече да използва тези продукти, които може да отглежда в градината си.

* На снимката – Мария Мухова