Ана Гройс, PZdnes.com

 След 20 операции – 19 в България и 1 една в Сърбия, направена преди по-малко от два месеца, 22-годишната Руми дава първи признаци, че ще сбъдне мечтата си да ходи сама. Младата жена замина вчера на втория курс рехабилитация в София, заедно с майка си. Всеки ден, двуразово Руми прави терапията, която трябва окончателно да я изправи на крака.  По време на самата лазерна интервенция в Сърбия на Руми са направени общо 10 корекции на мускулите по цялото тяло, като се започне от слепоочието и се стигне до глезените.

Известно време тя прекара обездвижена в инвалидна количка, беше подложена на диета – за сваляне на килограмите и днес по средата на рехабилитационния курс шансовете за успешен край са повече от добри. Физиологично ставите и мускулите на Руми са добре, тя трябва само да е упорита в терапията, която прави в момента и да преодолее психологически момента с ходенето и управлението на крайниците си, разказа Радка Станева – майката на Руми.

Тя допълни още, че лекарите препоръчват след терапевтичния курс, момичето да се подложи на балнеолечение и физиотерапия в Горна баня. Проблем обаче е, че средствата събрани в дарителската банкова сметка намаляват бързо. Близо 100 лева на ден струва престоя на майка и дъщеря в София в момента, докато трае интензивната рехабилитация на Руми. За последващата терапия в санаториума в Горна баня също са необходими средства.

Майката на Руми с тревога споделя, че ако не успее да събере още средства ще трябва да прекъсне интензивната терапия на детето си и крайният резултат от усилията, нещо към което се е стремила през целия си живот, ще бъде поставен под въпрос. Руми, която вече е третокурсничка в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски“, специалност “Социални дейности“, благодари на   всички хора подпомогнали я в пътя към мечтаните крачки и скромно моли своите благодетели за още мъничко подкрепа.

 

Дарителска сметка:

Обединена българска банка IBAN

BG 74UBBS80021045296340

Румяна Георгиева