Ана Гройс, PZdnes.com

Тя се казва Берта. Породата й е улична превъзходна, макар че, в кръвта си има ген и на елитна порода. Съдбата й наподобява на много нейни събратя – тя е бивш домашен любимец. Изоставена е от стопаните си, поради невъзможност да се грижат за нея,  в района на новата Автогара, още по времето на строежа на съоръжението. Днес, две години по-късно, тя щеше да е поредното улично куче с неизвестна съдба. Вместо това, Берта е кучето-пазач на Автогарата и се радва на обичта на десетки хора. Ако пътувате често, няма как да не сте я забелязали.

Тя винаги е в близост до един от входовете на транспортното съоръжение. Кучето посреща и изпраща всички служители на Автогарата, които пък полагат грижи за нея – хранят я, обезпаразитяват, лекуват, когато е необходимо. Тя от своя страна наглежда района си и като истински пазач взема участие в обиколките на охранителите. Други четириноги тук не се допускат, защото това е домът на Берта. Въпреки големите си размери, тя е изключително дружелюбна не само към тези, които полагат грижи за нея, но и към пътниците. Шофьорите на автобуси с охота я заобикалят и пазят. С течение на времето, тя отново се е превърнала в любимец – на много хора. Работещите тук  казват, че Берта е талисмана на Автогарата. Така кучето оправдава поговорката „Роди ме мамо с късмет, пък ме хвърли на смет!“

За съжаление, повечето изоставени от стопаните си събратя на Берта нямат нейния късмет. Все по-често в социалните мрежи природолюбители призовават за подслоняване на останали без дом любимци.