Филмът за дядо Добри „Тихият Ангел“ е на финалната си права. До края на месеца лентата ще бъде окончателно завършена, след което ще бъде показана на международни фестивали, а през следващата година тръгва по кината у нас. БНТ2 първа ви показва ексклузивни кадри от новия филм за дядо Добри.

Екипът на филма монтира последните кадри от лентата „Тихият Ангел“. Плодът на двугодишната работа на автора и режисьор Неди Джон Крос е преминал през много трудности – от финансиране и избор на екипи, до музиканти и участници. Най-важното за Джон Крос е, че ще може да покаже другото лице на България чрез доброто, което е направил един свят човек. Надява се, че филмът да накара хората да извършват повече добри постъпки по примера на дядо Добри. Както се е случило и със самия режисьор. Филмът е с продължителност от час и двадесет минути, но за да участва на международни фестивали, ще се наложи да се направи и съкратена версия.

Филмът ще участва и на фестивала в Кан, през септември. Освен там продуцентът и режисьор Джон Неди Крос възнамерява да го изпрати и в САЩ. „Нека хората по света да видят България и хората, които живеят тук.“ – казва той.

„Дядо Добри, не филмът, а целият дядо Добри мен ме промени уникално на 180 градуса, мога да кажа, с присъствието на този свят, с мисълта, с даването на хора, с взимането от хора“, казва Неди Джон Крос. Филмът е завладяващ разказ за живота на 102-годишния благ старец Добри Добрев от село Байлово. Тихият ангел е доказателство за това, че независимо в какво време живеем, можем да изживеем дните си по стъпките Господни.

„Искам хората, които гледат филма, да се замислят как живеем в този свят и как може да е, както е дядо Добри – само с любов, само с доброта“, споделя режисьорът. Във филма участват актьори, хора от улицата, музиканти, политици, свещеници и  митрополити. В него зрителите за първи път ще видят и дъщерята на дядо Добри, която разказва за баща си.

Благият старец е бил сред охраната на Борис III, помагал е за спасяването на евреите. Участвал е във Втората световна война, пред очите му пада бомба и то вижда ужасяващите поражения, които тя нанася на хората и сградите. Душата му се пречупва и той търси път към духовното, което открива в Бога. Така се превръща в най-големия български дарител на църкви и сиропиталища. Днес дядо Добри живее в Байлово.

На 20 юли тази година дядо Добри Добрев навърши 102 лета. В същия ден Джон Крос бе поканен в „Шоуто на Слави“, за да разкаже за начинанието си и благодетелят на десетки храмове в София. Дядо Добри събира милостиня, но не отделя пари за себе си. Всичко, което му даряват хората той предоставя на църквата и нуждаещите се.

* Снимка – jceworld.blogspot.bg