Ана Грайс, PZdnes.com

Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет обяви обществена поръчка за доставката на арабски питки за лицата, търсещи закрила, настанени в териториалните поделение на ДАБ при МС.

Прогнознатастойност на поръчката е 70 хиляди лева без ДДС. От сайта на Агенцията не става ясно за какъв период от време ще се доставят специфичните арабски питки. Обществената поръчка НЕ е във връзка с проект или програма, финансирана със средства от европейските фондове и програми, тоест средствата са от парите на българския данъкоплатец.   

 Припомняме, ме в началото на годината председателят на ДАБ Никола Казаков беше освободен от длъжност именно заради нередности с поръчките за храна.  До заповедта за отстраняването му се стигна след разследване на Генка Шикерова по „Нова телевизия“, според което под ръководството на Казаков държавата от години плаща за изхранването на бежанците по завишени цени, без да провежда обществени поръчки.

Миналото лято ДАБ обявява, че има спешна нужда от доставка на храна за центровете за временно настаняване, защото запасите са изчерпани, а процедурата по обществената поръчка се бави, защото се обжалва. Тогава от агенцията определят ситуацията като критична и сключват договори директно с избрани от тях фирми за над 320 хил. лева, сочи разследването.

Това се повтаря още веднъж преди Коледа при почти празни бежански центрове, този път с договор за над 800 хил. лева и отново без да бъде обявена обществена поръчка. Заедно с това цените на закупените хранителни стоки са по-високи от пазарните. По време на управлението на Казаков се стигна и до бунт на преводачи, които се оплакаха, че агенцията им дължи хиляди левове.