Приготвянето на зимнина за поредна година доведе до оскъпяването на основни продукти като олиото и захарта. По това време на годината започва традиционната подготовка на лютеница, а също така и множество салати, които зимата просто смъкваме от рафта в мазето. Сладка и сиропи се варят почти ежедневно, не само на село, но и в градската кухня.

В момента захарта е най-евтина в „Кауфланд“, там килограм се предлага срещу 1.39 лв., в „Лидл“, цената е 1.47 лв. за същото количество, а в „Тарита“ е 1.45 лв. Заради топлото време вече узря и първото грозде, което пък води до домашното произвоство на ракия.

При олиото цената за литър варира от 1.98 до 2.69 лв. за литър. Това обаче не спира напористите домакини. По-предвидливите от тях са се запасили предварително, но дори и на тях се налага да докупуват олио и захар.

На тържищата в различните области в страната захарта се търгува в ценовия интервал от 1,20 лв./кг (Бургас) до 1,77 лв./кг (Враца). В осем области се регистрира седмично поевтиняване на продукта на едро с между 0,6% и 4,0% (Бургас), докато в други пет цените се покачват в рамките на 2,3 – 5,7% (Велико Търново). В резултат, средната цена на едро за страната се увеличава с 0,7% на седмична база, до 1,50 лв./кг.

Предлагането на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) е на цени от 1,51 лв./кг (Кърджали) до 1,77 лв./кг (Пловдив). В сравнение с предходната седмица, в шест области се наблюдава поскъпване на захарта в ГТВ с между 0,6% (Добрич) и 2,5% (Варна), а в други пет – поевтиняване с между 1,1% (Габрово) и 3,1% (Шумен). Тези разнопосочни колебания се компенсират и средната стойност за страната се задържа на ниво от 1,64 лв./кг.

Средната цена на едро на слънчогледовото олиов страната е 2,11 лв./литър, с 0,5% по-висока на седмична база. На тържищата в различните областни центрове олиото се търгува на цени от 1,91 лв./литър (Хасково) до 2,33 лв./литър (Добрич). В осем от областите, в които е налице предлагане на едро, се регистрират разнопосочни изменения на цените спрямо предходния седмичен период, в границите от –4,7% (София) до +4,7% (Ловеч).