На 18 август 2016 г. се навършиха осем години от признаването на Велик Приорат България за пълноправен член на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим (Ordo Supremus Militaris Templi Hierosolymitani). По този повод на 20 август 2016 г. в парк-остров „Свобода“ в гр. Пазарджик се проведе тържествено честване на годишнината. Домакин беше Командерия „Св. св. Константин и Елена“.

21рицари2

Програмата включваше тържествено шествие на Рицарите, Дамите, Постулантите и гостите, начело със знамената на Командериите на Велик Приорат България. Поднесоха се венци и цветя пред паметника на Алеко Константинов.
Кулминацията на честването беше провеждането на ритуален Събор, в присъствието на граждани на Пазарджик, на открито, в сянката на издигнатия на територията на парка през 2005 г. монументален, метален кръст.

Ритуалът включваше прием на Постуланти и отправяне, от Великия Приор, на ежегодната традиционна Голяма Тамплиерска Благословия към всички Рицари, Дами и Постуланти. За пръв път бяха удостоени Рицари и Дами, членове на Велик Приорат България, с почетен медал за дългогодишно членство в Ордена – Х години. Заключителният елемент в програмата на тържественото отбелязване на годишнината беше зрелищна заря.