Златен медал извоюва фолклорна група „Хаджилийка“ от с. Юнаците от Световния шампионат по фолклор 2016 WORLD FOLK, който се проведе в Обзор. В него взеха участие над деветдесет състава от цял свят. А „Хаджилийка“ се пребори за своя медал, точно тогава, когато момичетата на Илияна Раева извоюваха своя олимпийски медал. Поздравления за певиците, ръководителката Иванка Консулова и корепетитора Илия Чалъков валят и в момента от всички почитатели на групата, които не са малко. Певиците са познати в цялата област, а и отвъд пределите ѝ. Адмирации печели и читалище „Хаджи Найден Йованович – 1935“, което дава поле за изява на фолклорната група в Юнаците.

22хаджилийка1

Те се представят блестящо пред родна и чужда публика. В това състезание им се наложи да се преборят с изключително трудни съперници. Участниците във фестивала се състезаваха в девет категории. Шампионатът се провежда за шести пореден път и има за цел да събере на едно място цялото фолклорно богатство на света. С всяко следващо издание към участниците се присъединяват нови групи, които допълват палитрата от песенно богатство, което ще завещаем на децата си, чрез живите съкровищници – нашите певци, разказвачи и танцьори.

От нашата област успех пожънаха още два състава – „Братанче“ и „Тракийско цвете“. Те получиха съответно сребърен и бронзов медал от състезанието. То приключва днес, с концерт на чуждестранните участници.