Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков бе гост на тържеството за въвеждането в експлоатация на обновена жилищна сграда в Брацигово, съобщиха от местната администрация, той бе придружен от областния управител Гинче Караминова.

23 нанков

Жилищният блок се намира на ул. „Ангел Попов“ №1А в общинския център. Сградата, която сред жителите на Брацигово е била известна като „блокът на ужасите“ заради лошото си конструктивно състояние, е рехабилитирана със средства от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. С финансиране по програмата е завършено реновирането на още една жилищна сграда в Брацигово – на ул. „Слави Дишлянов“ № 25-27.

23брациг
„Радвам се, че днес присъствам на въвеждането в експлоатация на тази сграда, пред която се намираме и съм доволен от факта, че днес откриваме и още една сграда в град Брацигово. Те бяха обновени със средства от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в размер на общо над 2,3 млн. лв.“, заяви зам.-министър Нанков.

Той отбеляза, че с тях освен, че са изпълнени мерки за енергийна ефективност, благодарение на които собствениците ще заплащат по-малко за отопление през зимата и за охлаждане през лятото, са възстановени и всички компрометирани връзки между плочите и колоните в двете сгради.

„Благодаря на моите съседи за търпението и усилията, благодаря на правителството, областна администрация, Българска банка за развитие и  местната власт за съдействието и нека ни е честита новата сграда”, бяха думите на Денка Томова – управител на Сдружение на собствениците “Надежда“.

Така над 220 обитатели в тях могат да бъдат убедени, че ще живеят в по-сигурни сгради. Направено е също така укрепване на парапетите на балконите, подменени са всички компоненти на ВиК и ел. инсталациите в общите части, поставена е мълниезащитната на сградата и са въведени противопожарни мерки.

23нанков1
Строителни дейности в момента се изпълняват и по още една от общо одобрените за участие в програмата 7 сгради в Брацигово. „Реализираните два обекта в града са първите, чието обновяване завършва в област Пазарджик“, каза още зам.-министър Нанков.

Общо 69 са сключените договори от одобрените 118 заявления за интерес и финансова помощ от програмата на нейна територия. В областта са започнали конструктивни и енергийни обследвания по 55 сгради, а по 11 са в процес на реализация строителни дейности.

В страната са сключени над 2000 договора по Националната програма за енергийна ефективност. По 171 от тях се изпълняват строително-монтажни работи, а 42 сгради в различни градове вече са въведени в експлоатация. Интересът към програмата продължава да расте, доказателство за което са регистрираните вече близо 4200 сдружения на собственици.

23бра

Санираните до момента първи в областта сгради в Брацигово са:

  • „РЕХАБИЛИТАЦИЯ И САНИРАНЕ НА МНОГОФАМИЛНА ЖИЛИЩНА СГРАДА

на ул.„Ангел Попов“ № 1А /Секция „А“ и Секция „Б“/, гр.Брацигово;

  • „РЕХАБИЛИТАЦИЯ И САНИРАНЕ НА МНОГОФАМИЛНА ЖИЛИЩНА СГРАДА

на ул.„Слави Дишлянов“ № 25,  гр.Брацигово;

  • „РЕХАБИЛИТАЦИЯ И САНИРАНЕ НА МНОГОФАМИЛНА ЖИЛИЩНА СГРАДА

на ул.„Слави Дишлянов“ №27, гр.Брацигово.

В град Брацигово предстои да бъдат санирани още 3 блока, в които са регистрирани в сдружения на собствениците и за които община Брацигово е представила документи  в  Българската банка за развитие гр. София за сключване на договори за финансиране.