Паркирането на автомоблите се превърна в един от големите проблеми на Пазарджик, сочат статистиките на „Пътна полиция“. Всяко трето семейство в града има поне две коли, а всяко седмо е регистрирало по три и отгоре. Возилата обикновено се паркират пред жилищните сгради, а липсата на пространство води и до куриозни случаи, при които се наемат гаражи на три преки от дома.

Излишно е да се обяснява, че автомобилите са втора ръка и повечето от тях предизвикват повече проблеми, отколкото да решат такива на собствениците си. Две возила задължитено имат бизнес-двойките, които пътуват често, но не работят на едно и също място. Статистиката сочи, че мъжете предпочитат джип или кола комби от различни марки, докато жените са привърженички на дамските модели на Мазда, Тойота, Форд, Фолксваген и далеч по-рядко срещаните Смарт и Мини купър.

Проблем с паркирането в центъра създават и талоните за паркиране, които са раздадени на правоимащи. Обикновено става дума за разрешение в рамките на два часа, през които собственици на заведения или магазини, да могат да заредят обекта си със стока. Практиката сочи, че голяма част от хората тълкуват това погрешно и товарните им возила престояват в „Синя зона“ през целия работен ден.

Случващото се в момента със сигурност ще доведе до промяна на Наредбата касаеща всичко това. Очаква се да бъдат увеличени санкциите за нарушителите, тъй като сега те са сравнително ниски и не стряскат по никакъв начин прекрачилите правилата.

Почти всяка улица в центъра привечер се превръща в огромен паркинг. Освен шосето, с коли са пълни и тротоарите. Друг е въпросът, дали това пълни общинската хазна. Справка там сочи, че една трета от населението не е прекрачвало прага на Местни данъци и такси през последните пет години. Има изрядни хора, които може да не си купят храна, но в първия работен ден на годината идват да си платят данъците, разказват дамите от отдела. Става дума за възрастни хора, които с времето са научени, че не трябва да дължат нищо никому, особено на общината и държавата. За съжаление, обаче те са много малко, в сравнение с останалите, които карат, но „забравят“, че няма безплатен обяд.

В това число влизат и хора, които твърдят, че няма да си платят данъците, докато общината не намери начин това да се случва и електронно. В далеч по-малки общини, човек може да си преведе парите от картата или от банковата сметка и да не виси по досадни опашки, жалват се предимно гастербайтери.