Близо един килограм контрабандни златни накити на стойност 55 687 лева задържаха митническите служители на МП Капитан Андреево. Ценностите са задържани при шест отделни случая през последните дни, съобщиха от Агенция митници.
При пет от случаите, при личен преглед на три жени и двама мъже, влизащи в страната от Турция, митническите служители са открили в бельото им общо 661, 45 грама златни накити. Двамата мъже, български граждани, са пристигнали на пункта пешком. При проверката, митническите служители открили общо пет пакета, обвити в тиксо, с изделия от жълт метал, укрити в долното бельо на Й.А. на 31 години и Я.О. на 22 години – и двамата от Пловдив. Трите жени, две от които български гражданки и една румънска гражданка, също са използвали бельото си – гащи и сутиен, за укритие на контрабандно пренасяните златни накити.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Направената експертиза е установила, че и при петте случая бижутата /пръстени, гривни, обици и колиета/ са от 14-каратово злато, а общата им стойност е 39 687 лева.
Шестият от случаите на пресечена контрабанда на ювелирни изделия от злато е разкрит при проверка на „Мерцедес“ Е220. От жабката и подлакътника на задната седалка са извадени гривни и колиета с общо тегло 265 грама, на стойност близо 16 000 лева. Накитите се оказали собственост на пътуващата в автомобила жена на 40 години, която заявила, че ги е закупила от Турция за подаръци, по повод предстоящата сватба на сина и.
Откритите контрабандни златни бижута са задържани и ще бъдат отнети в полза на държавата. На нарушителите са съставени актове по Валутния закон.