Френски полицаи следят по плажовете за изпълнението на забраната за носене на буркини на плажа и налагат глоби на нарушителките. Няколко френски града забраниха носенето на буркини на плажа и приеха глоби за нарушителките. Става дума за курортите на френската Ривиера.

25бурка

Мюсюлманка, накарана от полицаи да премахне облеклото си на плажа, разказа пред „Индипендънт“, че някои от хората наоколо й подвиквали да „си върви вкъщи“ и че няма място там. „Това, което ме шокира най-много, беше фактът, че това бяха предимно млади хора, около 30-те“, допълва тя.

В 26 френски града носенето на бурки на плажа е забранено, това решение на градските управи се приема изключително добре от голяма част от хората, те настояват това да не се променя, тъй като осигурява сигурност, особено след случилото се в Ница.

34 годишна жена от Тулуза е била глобена 11 евро, заради това, че е отказала да свали хиджаба си на плажа. „Чувствах се като чужденец, в собствената си родина, някои хора дойдоха да ме подкрепят, а други, за да ме обидят“, споделя тя пред екип на BBC.

„Достъпът до плажовете и за плуване е забранен за всяко лице, облечено в неподходящи дрехи“, гласи част от една от френските наредби. Също и „Плажно облекло, което демонстративно показва религиозна принадлежност, когато Франция и места за поклонение в момента са обект на терористични атаки, е възможно да се създаде рискове от нарушаване на обществения ред“. Нарушението се наказва с глоба в размер на € 38, а забраната остава в сила до 31-ви Август, 2016.

Още по темата – ТУК

* Снимка – АП