25математик

МВР издирва Галин Статев – възпитаник на Националната природоматематическа гимназия и Масачузетския технологичен институт (MIT), носител на златен медал от балканската олимпиада по математика и на бронзов медал от международната олимпиада по математика през 2009 г.

От VIII клас участва успешно в сесиите на Ученическия институт по математика и информатика. През 2008 г. е един от двамата участници, които са избрани да представят България в Научно-изследователския институт в MIT. Разработката му е оценена изключително високо – попада измежду представителните пет разработки за програмата. През следващата година Галин е приет в МIT с пълна стипендия. От чужбина е ръководил ученици в България при работата им по проекти за ученическия институт. През лятото на 2014 година, Галин взема участие в Лятната изследователска школа на ученическия институт като научен ръководител и лектор.

Галин е пристигнал в София, на Централна автогара, на 4 август. Пътувал е от Германия.

От същия ден е в неизвестност.

На 16 август е обявен за общодържавно издирване.

Родителите му и Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи умоляват всички, които разполагат с информация за местонахождението му, да помогнат за издирването, като се обадят в най-близкото районно управление на МВР или на телефон 112.

Съюзът на математиците в България също публикува призив за помощ в издирването на Галин.