Овца бе изкормена в центъра на Пазарджик около десет часа тази сутрин. Ромско семейство живущо на ул. „Янтра“ в областния град е решило да направи курбан за здраве. Закланото животно бе провесено на ченгел, на стойка за тупане на килими и вещ майстор, след като одра жертвения дар, го разфасова по правилата. Улицата се намира на пет минути пеш от центъра, в близост до „Ескейп“. Гледката на кървящ труп не е най-доброто, което може да види сутрин човек, но съседите вдигат рамене при вида овцата.

По принцип често се случва ромски семейства да приколват животни пред домовете си, без да имат това право, каза в отговор на наш въпрос д-р Никезова от Областната дирекция за безопасност на храните. Проблем е това, че инспекторите не могат да знаят кога и на кого ще му скимне да го прави. Нарушение има само от хигиенна гледна точка, тъй като се замърсява улицата.

След като животното е предназначено за лична консумация от семейството, за нас няма проблем, уточни лекарката. При това положение те лично носят риска, от това дали животното е здраво или носи определени зарази. Законът преследва клането и продажбата на разфасованото месо. Забранено е и клането на животни на обществени места.

IMG_3523 IMG_3524 IMG_3525 IMG_3526 IMG_3527 IMG_3528 IMG_3529 IMG_3530 IMG_3531