Година и осем месеца след убийството на Татяна Стоянова, която бе началник на кабинета на кмета на Пазарджик, жестокото престъпление е на път да бъде разкрито от криминалистите, пише „Уикенд“. Преди месец в МВР са постъпили нови оперативни данни, според които висшата общинарка е ликвидирана заради участието й в престъпни схеми, на върха на които стояли знакови родни мутри. Именно мафиотските босове са наели килъра на Стоянова.

Причината е била в афери с ДДС, в които са участвали фирми от града и региона. Стоянова била замесена в схемите, обслужвайки интересите на мафиотите. Данъчните престъпления с пазарджишките фирми датират от далечната 2010 г. Чрез дружествата „Сара Мийт“ ЕООД и „Мийт Индъстри“ ЕООД, част от бизнес орбитата на мафиотите, предлагат на пазарджишката фирма „Орион“ доставка на вносно охладено месо.

И на двете дружества им се носи слава, че са с големи протекции от влиятелни хора в България. Започнали да пристигат месо и фактури до достигане на сумата от 500 000 лв. През 2012 г. НАП стартира данъчна ревизия на фирмата „Орион“. Пазарджишкото дружество предоставя фактурите за месото, но от доставчика – фирмите на мутрите, няма никаква следа. След това НАП съставя данъчно-ревизионен акт на фирма „Орион“ на стойност 750 000лв.

Данъчните не признават сделките извършени между „Сара Мийт“ ЕООД и „Мийт Индъстри“ ЕООД, от една страна, и „Орион“ от друга, и глобяват единствено последната. След този случай производителите на месо от Пазарджик спират да плащат на доставчиците. Те пък от своя страна прехвърлят вземанията си на трето лице – ром. Ромът започва да ги изнудва и дори ги дава на съд и печели делото. След това в схемата влиза и подкупен държавен съдия изпълнител, който прави оценка на месокомбината в Пазарджик за 300 000лв., при положение че реалната му цена е близо 8 милиона.

Накратко измамниците са искали да лапнат работещо голямо предприятие с машини за милиони на цената на един тристаен апартамент. Тази история е показателна и е само една от многото, които са се случили в Пазарджик през последните години. Каква точно е била ролята на общинарката от Пазарджик в тази схема, за сега криминалистите пазят в тайна. Според тях Татяна е прибрала тлъсти рушвети от фирмите на мафиотите, а впоследствие, когато онези понечили да завземат месокомбината в Пазарджик, била отбой и не свършила работата, за която й е било платено.

Припомняме, че Татяна Стоянова бе убита на 12 януари миналата година. Килърът я причаква пред гаража й, докато тя прибира джипа си. По нея са изстреляни 5 куршума. След двумесечно затишие в началото на април миналата година лично шефката на МВР минисър Румяна Бъчварова обяви, че има сериозен прогрес по случая и че дори е установен убиеца на Татяна. Окончателно е отпаднала и версията, че общинарката е била застреляна заради любовни отношения.

Версията на „Уикенд“ обаче издиша, вижте защо – ТУК