С нова СПА – услуга – кални бани, ще може да се похвали Стрелча от следващия месец. Почти приключват дейностите, които ще обезпечат лечебните процедури, съобщиха от общината.

Осигурени са и специалисти, но засега желаещите да пробват целебните качества на калта, ще трябва да си плащат. С помощта на калните бани се борят различни болестни състояния, засягащи опорно-двигателната система, като например: хронично-дегенеративни и възпалителни ставни заболявания, травми на ставите и меките тъкани, артрозни заболявания, остеохондроза, болки в кръста.

Мястото, което е предназначено за извършването на баните се намира на градския минерален плаж в Стрелча. Съставът на калта е известен на специалисти от БАН, които са лично ангажирани с нейното подготвяне. Тя ще бъде транспортирана до средногорския град. Търси се вариант услугата да мине по Здравна каса, но на този етап, такива екстри не могат да бъдат осигурени.

Знаете ли, че

В България археологически разкопки показват, че калолечението намира широко приложение приблизително през XIX век в района на Поморие, където областта е богата на ценната лиманна кал. Отново там, през 1925 год. е изградена първата калолечебница в страната.

***

Лечебната кал представлява еднородна пластична маса с висока топлоемкост и високо съдържание на биологично активни вещества и живи микроорганизми.

Обикновено се среща в близост до минерални и термални извори или в богати на водорасли морски дъна. Според химичния си съства тя се разделя на три основни вида:

  • Лиманна – с черен цвят, неприятна миризма на сероводород, високо съдържание на желязо и мазна на допир. Лиманната кал е с алкално рН и висока резорбционна способност. Тя притежава бактерициден и повишаващ съпротивителните сили на организма ефект.
  • Торфена – образува се в блатата. Тя стимулира обменните процеси в тъканите, облекчава алергичните кожни реакции и действа антимикробно. Торфената кал е една от най-често употребяваните за лечение на заболявания на опорно-двигателната система.
  • Минерална – с по-светъл цвят и липса на неприятна миризма, тя често се използва за вани и апликации в качеството си на болкоуспокояващо средство, както и за подхранване и овлажняване на кожата. Минералната кал е една от най-ефикасните в борбата с целулита.