25юндола1

Велинградското село Юндола ще отбележи традиционния си празник утре, съобщи кметът Мехмед Местан. Вчера в курортното селище, където основен поминък е беритбата на горски плодове, отглеждането на пчели, крави и картофи, се състоя Младежка вечер. Тя е традиционна от няколко години насам, а при провеждането ѝ, младите от селото и региона дискутират начини за популяризирането на родния край. Мястото е толкова пленително, че рядко може да бъде подминато от туристите, ако веднъж са го видели.

Юндола се слави и със своя пазар на сладка и мед, които са произведени от местните хора и се предлагат целогодишно. Отдавна е известно и това, че тук стават едни от най-хубавите картофи, а млякото ухае на билки.

Общоселският събор ще бъде открит утре, от 10.30 часа. В празничната програма ще вземат участие Група за автентичен фолклор към НЧ „Просвета“ – Кричим, както и фолклорни състави от село Брезница, община Гоце Делчев, от селата Грашево,  Драгиново и от град Сърница. Желан гост за поредна година са и изпълнителите от група „Здравче-Венче“ от Велинград, както и народните певци Араф Моллов и Николай Учкунов.

С най-голямо нетърпение обаче, се чака стартът на традиционните борби. Те ще се състоят от 15.00 до 18.00 часа, под егидата на именитите състезатели в този спорт Александър Томов, Боян Радев и Венко Цинцеров.

По времето на социализма съборът се е провеждал на седми септември, датата съвпадала с рождения ден на Тодор Живков и заради това той гледал да присъства почти всяка година. След 10 ноември визитите му продължили, а негов личен придружител бил днешният премиер – Бойко Борисов.

През 1997 г., само година преди на Живков, местни организирали покушение,  разказва години по-късно Бойко Борисов. Тогава той охранявал бившия държавен глава заедно с гардовете от охранителната си фирма ИПОН. Малко преди Тато да отиде на Юндола, телохранителите получили сигнал от вярващ българомохамеданин, който предал на гардовете за готвеното покушение.

Мотивът на информатора да издаде своите братя по вяра бил, че Коранът забранява убийствата. Бяхме много внимателни след сигнала, казва Борисов, който веднага уведомил Живков за готвеното покушение. Бай Тошо обаче съвсем не се стреснал и даже държал 45-минутна реч.

Двама мъже, пострадали заради изселванията през 80-те години, държали на прицел с пушки бившия Първи от покривите на църквата и училището в центъра на града. Въоръжените до зъби „атентатори“ били арестувани без много шум от хората на Бойко Борисов.