* Така трябва да изглежда читалището в Карабунар, ако бъде реализиран проектът на община Септември

По време на представянето на проекта за реновиране на читалищната сграда в село Карабунар от страна на кмета на Община Септември Марин Рачев, хора от сдружение „Загорово” започнаха да дюдюкат. Нещо повече – те се опитаха, да не дадат възможност на Марин Рачев да представи проекта, с който може да се кандидатства за финансова европейска помощ.

В момента, в който започна представяне на проекта, дъщерята на Йорданка Пачева започна да саботира презентирането му. В същото време синът на Иванка Бечева – Кърджийска освиркваше и заплашваше човека с видеокамерата, който беше отишъл да отразява събитието.

„Ако види на какво е заприличало читалището в Карабунар, баща ми сигурно щеше да се обърне 3 пъти в гроба“. Това заяви по повод политизирането на читалище „Възраждане 1921” наследникът на учредителят Кръстьо Кендерев – Михаил. Той пристигна специално от Казанлък за юбилея на карабунарското читалище, но не остана очарован от нравите тук. „Място за политически сдружения и партии в едно читалище няма. Едно време баща ми казваше, че тук е неговият втори дом”, заяви с тъга Михаил Кендеров.

Друг потресен от случващото се, който взе думата е хореографът и ръководител на самодейните състави Георги Йорданов. „Тежко ми е и болно сградата на нашето читалище, която може да стане една от най-хубавите в областта, да стои в това състояние при положение, че има готов проект в Общината. Просто не мога да повярвам, че то е заложник на една група хора. Не мога да повярвам и на слуховете, които се тиражират, че едва ли не от Общината щели да закриват дейността на самодейните състави.

Искам отговорно да заявя, че няма нищо подобно, а точно обратното. В лицето на кмета Марин Рачев имам пълна подкрепа и досега винаги ми е сътрудничил във всяко едно отношение. Имам уверенията му, че така ще бъде и за в бъдеще”, заяви от своя страна местният деец Георги Йорданов, който беше сред наградените за принос в читалищната и самодейна дейност

Кметът на Карабунар Иван Каменарски използва 90 годишният юбилей на читалище „Възраждане 1926”, за да се разграничи тотално от деструктивните действия на сдружение „Загорово”, които го издигнаха на отминалите местни избори. В същото време той подкрепи категорично настоящото общинско ръководство на Септември. Каменарски обърна внимание върху натиска от страна на „Загорово” върху него като кмет. И още – как и защо беше жертвано читалището на Карабунар заради лични интереси и опитът на хората от „Загорово” да разединяват селото.

По-долу поместваме в пълен обем изявлението на кмета на Карабунар:

30кмет карабунар

„Уважаеми жители на село Карабунар,
Днес честваме 90 години от създаването на нашето читалище „Възраждане 1926”. Сам по себе си този юбилей е повод за гордост. Нашите самодейци са едни от най-дейните не само в общината, но и в областта. И преди, и сега в Карабунар е имало много състави, които са прославяли на длъж и шир китното ни село. Самодейният ни ансамбъл „Карабунарче“ пък е единствен в община Септември, който е без прекъсване на дейността си десетилетия назад във времето. За съжаление обаче днес ние отбелязваме юбилея в читалищната сграда, която е в плачевно състояние. С огромна болка трябва да констатирам, че нашето читалище остана единствено в общината, за което няма да се кандидатства за неговото модернизиране по европейски проекти. Защо? Знаете, че наскоро за председател на настоятелството беше избрана Иванка Бечева – Кърджийска от сдружение „Загорово”. По време на избирането й тя скри от хората факта, че ще се конфронтира с Общината, защото иначе нямаше да я изберат. Вместо да потърси съдействие от местната власт и да предприеме градивни стъпки за бъдещето на повереното й читалище и прилежащата към нея материална база, първото й действие като нов председател беше да обжалва заповед на общинския кмет Марин Рачев.

Тя касаеше точно читалището в село Карабунар. Жали я под предлог за незаконосъобразност, но не внася след това таксата от 10 лева за разглеждането й. Така съдът не даде ход на производството, но и Община Септември пропусна възможността да продължи процедурата за входиране на готов проект за модернизиране на читалището ни. Сами си направете изводите какво се цели в случая – законосъобразност или саботиране на кандидатстването по евро програмите.

За жалост от това ще страдаме всички, и най-вече – нашето злато – дечицата и по-големите самодейци от читалище „Възраждане 1926”, които ще продължат да се помещават в тази порутена сграда. Когато г-жа Кърджийска разбра, че ще й потърся сметка за тези нейни действия, станах неудобен и започнаха да пишат глупости и инсинуации по мой адрес чрез вестника им „Загорово”, на която тя е репортер и редактор.

В същото време преди да публикуват материала не бях потърсен за коментар за да използвам най-елементарната и етична възможност да обясня нещата и да разсея фалшивите им притеснения чрез право на отговор. Нещо повече – тази толкова „сериозна” и „важна” за тях статия е написана от неизвестно лице. Знаете, че хората от сдружение „Загорово” водят от много време политика за уронване престижа и имиджа на общинския кмет Марин Рачев. Щом аз се дистанцирах от тази политика кметът да бъде атакуван и виновен за всичко, станах неудобен и атаките не закъсняха. Оказва се за голямо съжаление, това сдружение „Загорово” вместо да сдружава хората ги разделя.

Когато интересите на тази група от хора са против тези на селото, аз не мога да бъда безучастен. Завършвайки, ще кажа още само две неща. Първо, апелирам да подкрепим общинският кмет Марин Рачев и екипът му във всичките им действия. За тези 8-9 месеца, откакто са на власт те се доказаха като много дейни хора, които работят за интересите на всички населени места в Общината. В същото време искам да ви кажа да бъдете бдителни към действията на определени „доброжелатели”, които зад приказките си, че защитават обществения интерес, действат користно и точно в ущърб на него.

Факт е, че дейността на сдружение „Загорово” е вредна за нашето село и въпреки, че за изборите бях подкрепен от тях за кмет на Карабунар, аз се разграничавам от действията им и призовавам за пълна подкрепа на легитимното общинско ръководство”, заяви Иван Каменарски.