Филмът на режисьора Светла Цоцоркова – „Жажда“ ще сложи началото на представянето на най-доброто от филмовата продукция за тази година, на стартиращото на 2 септември издание на „Аполония 2016“ в Созопол. Филмът ще бъде прожектиран на 3 септември в читалище „Отец Паисий“.

Лентата бе представена и в на фестивала Сан Себастиан – ТУК

Сюжетът на пълнометражния филм – Майката, Бащата и 16-годишният им син живеят на хълм в края на селото. Перат чаршафи от хотелите. Водата спира непрекъснато. Пристигат двама сондьори – баща и дъщеря, които трябва да разрешат проблема. Хармоничният свят на семейството се разбива. Всеки обича и ненавижда всеки. Жаждата за любов е толкова голяма, че само смъртта може да я утоли.

Сценарият е колективен и авторите му са Светослав Овчаров, Светла Цоцоркова, Венцислав Василев. Оператор е Веселин Христов, музиката е дело на Христо Намлиев. В ролите – Моника Найденова, Александър Бенев, Светлана Янчева, Ивайло Христов, Васил Михайлов, Стефан Мавродиев, Иван Бърнев. Продуценти са Надежда Косева и Светла Цоцоркова.

ЗА НЕЯ

31жажда-светла

Светла Цоцоркова е родена през 1977 г. През 2004 г. завършва НАТФИЗ. Оттогава работи основно като продуцент и актриса. Първият ѝ самостоятелен късометражен филм Живот със София не само е признат на множество международни фестивали, като Седмицата на критиката в Кан, Карлови Вари, Телурид и Брюксел, но също така печели награди в Триест, София, Лодз, Пекин и др. „Жажда“  е нейният пълнометражен дебют.

ФИЛМОГРАФИЯ
2000 Екзекуция (Execution) – къс.
2004 Живот със София (Life with Sofia) – къс.
2005 Майка ми (My Mother) – къс.
2015 Жажда (Thirst)

НАГРАДИ

Сан Себастиан ’15 – Номинация за наградата на Kutxabank за нови режисьори; Златна роза ’15 – Награда за пълнометражен дебют и награда за операторско майсторство; Минск ’15 – Награда за най-добър кастинг, Специална награда на журито; Арас ’15 – Най-добра режисура

В рамките на тазгодишната „Аполония“ почитателите на родното кино ще могат да гледат някои от най-популярните нови филми – „Каръци“ на Ивайло Христов, „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“ на Иглика Трифонова. Предпремиерно ще бъдат представени „Слава“ на Петър Вълчанов и Кристина Грозева и „Сняг“ на Венцислав Василев.

Едно от най-интересните предложения на Празниците на изкуствата тази година ще се случи в Пътуващото лятно кино на БНТ. На 5 септември в Яхт клуб „Созопол“ от 20,30 ч. ще бъде показан филмът на журналистката Евгения Атанасова и режисьора Любомир Печев „Мост към Кристо“, който разказва за проекта „Плаващи кейове“ на Кристо и Жан-Клод в италианското езеро Изео. Входът за събитието е свободен, а екранът ще бъде разположен върху понтон, точно над морските вълни.