Предстоят ни четири почивни дни, дали да ги прекараме у дома в ремонти и къщни забавления, или да хукнем нанякъде? Оставете домашните забавления за октомври и непременно се възползвайте от топлото и приятно време, което ни предстои. Планината вече не е така гостоприемна, както беше през юли, но пък да седиш вечер край огъня е наистина приятно. И така, ще говорим за места, които са близо до вас, не изискват да разполагате с много средства, за да ги посетите и можете да пренощувате, ако имате желание за това.

1. Пещера „Снежанка“ 

Открита е през 1961 година случайно от пещерняци, които за първи път влезли в нея в 9 часа сутринта и излезли късно вечерта, запленени от красотата ѝ. Дължината ѝ е само 145 м, с постоянна годишна температура 9 градуса. Образувана е от Новомахленската река през епохата на леванта и дооформена през кватернера.

31снежанка2

Богата е на сталагмити, сталактити, сталагтони, драперии, синтрови езерца. Най-големият сталактит е дълъг 1,27 м. „Снежанка“ се състои от няколко красиви зали: Залата на виметата, Голямата зала, Музикалната зала, свързани със Срутището, над което минава мост. Във Вълшебната зала, покрита със снежнобял кристален синтър, природата е създала фигурка, оприличавана на приказната героиня. Името на пещерата идва от снежнобелия синтър.

В средата на пещерата има кръгли огнища, до които са намерени предмети от ранножелязната епоха и кости на животни. Траките са я ползвали като убежище от врагове. Пещерата е включена в 100 -те национални обекта, така че си носете книжките от БТС.

31пещера1

През целия път до „Снежанка“ ще имате възможност да се наслаждавате не само на красивата природа, но и на чувството за хумор на председателя на ТД“Купена“ В Пещера – Георги Киев, който е авторът на шеговитите табели, които ще ви отведат до природното чудо.

Достъпът до пещерата не е труден, изисква малко усилия, но за сметка на това хапването после ще ви се услади хилядократно.

 

Пещерата се намира в планината, а за да стигнете до нея от Пещера, трябва да поемете по пътя за Батак. Няма как да подминете отбивката, тъй като тя е добре обозначена. Освен на традиционната кафява табела, погледът ви ще се спре и на каменна сърничка, която нетърпеливо ви очаква, за да хукнете нагоре по склона.

31снежанка

Разглеждането на пещерата и пристигането до не ще ви отнеме почти ден време. Ето защо можете да комбинирате посещението си там с други близки до Пещера места, като например Батак, Брацигово или Велинград.

Можете да нощувате в по-малки населени места, където има има къщи за гости или в изброените градове. Но побързайте с резервациите, защото до събота остават по-малко от 48 часа.

Ако желаете можете да пренощувате в Пещера и на следващия ден да разгледате най-новата гордост на родопския град. Всъщност не може да не сте я забелязали още като влизате в града. Става дума за:

2. Крепостта „Перистера“

Цитаделата ще ви очарова с гледка и красива история, тя също е част от 100 -те национални туристически обекти. Кога се вмъкна в книжката с печати и историята на средновековния град – ТУК

27PERISTERA-CO

Внимание заслужава Историческия музей на Пещера, а също така и храмовете „Света Петка“ и „Свети Димитър“. За да уплътните времето до края на втория ден, можете да изминете седем километра на изток, за да се озовете в Брацигово.

3. Архитектурен комплекс и музей на майсторите строители

Не напразно местните дюлгери се славели преди два века като майстори на къщи, мостове и манастири. За тайните им, за майсторството и тайният им език, всичко това ще научите в музея, който е разположен до сградата на Историческия музей в града. Разположени в старинен квартал постройките все още навяват спомени за Възраждането.

bracigovo2

Съвсем близо до тях е и храмът „Свети Йоан Предтеча“ с величествената си камбанария – часовникова кула, устояла на най-мощното земетресение от миналия век.

Още за тайните на майсторите – ТУК

4. Четвъртото място е в съвсем друга посока, то се намира край Лесичово.

Средновековна крепост Мечи камък се намира на 1.78 km югоизточно по права линия от центъра на цело Лесичово. Издигната е на възвишение обградено от север от река Тополница, а от изток и запад от две дерета. Западното дере носи името Кървавото дере и се свързва с избиването на оцелелите защитници на крепостта от османските нашественици.

Крепостта е достъпна от юг, където е издълбан ров и е издигнат вал, а стената на крепостта е най- дебела. Твърдината е ориентирана в посока югоизток- северозапад и е с неправилна форма, следваща конфигурацията на терена. Максималната и ширина е 106 m, а максималната дължина 190 m. Стените и се проследяват под формата на валове, които достигат до височина 3-3.5 m. Портата е била от юг и в днешно време през нея е прекаран горски път.

Не очаквайте да видите чудеса, времето е заличило почти всичко, но ще имате възможност да направите незабравима разходка. Със сигурност ще бъдете доволни, ако обичате риболова, тъй като река Тополница ще ви възнагради подобаващо.

Ако все пак искате да видите нещо древно, трябва да се отправите към с. Церово.

31любнишко кале

Останки от крепостта Любнишко кале (наричана още Любнишко градище) се намира в местността „Сухото дере“, на около 9км западно от Церово, близо до хижа Еледжик. Укреплението е било изградена на самостоятелно възвишение (наричано днес „Калето“), което е обградено от 3 страни (запад, север и изток)  от малки реки – притоци на река Тополница. Като размер е била около 200 м. x 70 м.

Предполага се че това е била Римска охранителна станция на разклонение на Римския път  идващ от крепостта Траянови врата.

От върха, при ясно време, има великолепна видимост и човек може да съзре с невъоръжено око Пазарджик, който е на около цели 30 километра в източна посока.

5. И понеже прескочихме от Родопите в Средна гора, нека потеглим към Стрелча. 

31стрелча1

Градът гостоприемно ще ни приеме за ден или през цялото време. 4,5,6 септември – неделя, понеделник и вторник са идеални за плаж, защото ни обещават температури около и над тридесет градуса. Можете да се радвате на приятно топлата минерална вода, а също така, в случай, че решите разгледайте местния Исторически музей и тракийската гробница – Жаба могила.

31жаба могила