Засилен трафик се очаква днес заради предстоящите четири почивни дни за Съединението. Интензивно движение се очаква на изходите на София, по автомагистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Струма“ и (Е-79) София – Кулата, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструтура“.

Към шофьорите се отправя призив да карат внимателно и със съобразена скорост, да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“, която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението.

В тази връзка заради улеснение на пътуващите и намаляване на риска от пътни инциденти ще има две ленти за излизащите от София през Владая на път Е-79. Движението по две ленти ще бъде организирано от 12.00 до 20.00 часа днес и от 8.00 до 14.00 часа утре, 3 септември (събота), съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура”.

От „Пътната агенция” отбелязват, че при благоприятни метеорологични условия временната организация ще бъде от км 278+910 до 282+038 и от пътен възел „Даскалово” до кръстовище „Драгичево” от км 285+660 (кръстовището за Рударци) до км 286+847 (бензиностанция „Петрол“).

В последния почивен ден – 6 септември, в същия участък от 10.00 до 20.00 часа ще има две ленти за влизащите в София. Така пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно.

 

Днес, в последния работен ден, се ограничава движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоварените пътища. Ограничението е в сила от 16.00 до 20.00 часа и се налага с цел повишаване на безопасност и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата и по-спокойното пътуване за шофьорите на леки автомобили, които са много повече при събирането на няколко почивни дни.

Ограничението е за следните участъци от републиканската пътна мрежа:

Автомагистралите;

– път I-1 Видин – Ботевград;

– път I-1 Благоевград – ГКПП „Кулата“;

– път I-4 п. в. „Коритна“ – Велико Търново – Шумен;

– път I-5 Русе – Велико Търново;

– път I-8 ГКПП „Калотина“ – ГКПП „Капитан Андреево“;

– път I-9 Дуранкулак – Варна – Бургас;

– път II-18 Околовръстен път София;

– път II-19 Симитли – Гоце Делчев;

– път II-86 Пловдив – Смолян;

– път II-99 Бургас – Царево.

Движението на камионите над 12 тона ще бъде ограничено по същите направления и в последния почивен ден – 6 септември (вторник), от 14.00 ч. до 20.00 часа.

Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

Актуална информация пътуващите могат да получат от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

От МВР информират, че през почивните дни ще бъдат извършвани проверки в рамките на спецоперации за алкохол и неправоспособност. Полицейските автомобили ще са оборудвани с камери, като проверките ще бъдат по метода за широкообхватен контрол. Проверки ще се извършват по третокласни и общински пътища, подходи и райони на питейни и развлекателни заведения, включително и в нощните часове.

Служителите на реда ще следят за използването на обезопасителни колани, за задължителна застраховка „Гражданска отговорност”, за управление на нерегистрирани и неизправни автомобили, мотоциклети, мотопеди, управление на МПС без заплатена винетна такса и други.