Пазарджик винаги е бил чувствителен на тема култура и изкуство. Доказа го и провокацията на изкуствоведа Ани Стойкова, която предизвика вълна от коментари в социалните мрежи. И честно казано съм щастлива. Част от многото смисли, които съдържа в себе си изкуството е точно този задочен диалог, който то води със своите почитатели, зрители или обикновени минувачи, на които не им дреме дали край пътя има дърво, телена ограда или дървен стобор.

Проект „По канала“ има за цел да събуди вашите сетива и да предизвика вашата съпричастност. Изкуството е нещо много субективно. Всеки творец вади от себе си онова, което го вълнува в момента. Понякога то е толкова смислено и важно, че директно се забива като стрела в сърцето на хиляди хора. Понякога остава самотно и не разбрано. Но при всички положения авторите са втъкали по частичка от себе си в материала, който са използвали, за да овеществят идеята си.

Да търсим концептуално изкуство в Пазарджик ще бъде прекалено претенциозно. Но е факт, че тук има хора, които правят изкуство на национално и европейско ниво. Факт е, че тук е живял и работил глобален художник като Нерон. Факт е, че духовна провинция няма. Факт е, че тук е крачил Фурнаджиев, а преди него Константин Величков, Димитър Бояджиев, Георги Машев, Георги Герасимов.

Това не са просто имена и колкото повече знаят за тях децата ни, толкова повече ще е и паметта им за настоящите художници, музиканти, поети и писатели.

Изкуството има тази способност да раздвижва мисълта и въображението,  да влагаш себе си в това, което стои отсреща. Картина, скулптура, музика, книга. И да „Честно казано“ е рубрика, която ще продължи да съществува, защото е потребна, защото е начин да изразите мнението, което имате. Пазарджик е жив и буден. Готов да се впуска в полемика за изкуство.