На националната среща на българските клубове по фантастика Булгакон 2016, обявихме победителите в Конкурса за фантастичен разказ и съпътстващия конкурс за фантастичен комикс, съобщи директорката на Младежки дом – Пазарджик – Инна Церовска. Конкурсите бяха организирани от Младежки дом Пазарджик и Клубът по фантастика към Дома – „Аркадий и Борис Стругацки“.

07явор

Отличеният автор в конкурса за разказ на тема „Първи контакт“ е русенският издател и автор на фантастична и хорър литература – Явор Цанев. Неговият разказ „Пейнкилърите“ събра 52 точки по десетобалната  система от жури в състав Иван Величков, Иван Георгиев, Юри Илков, Тервел Пейков, Валя Топалова и Инна Церовска. Явор Цанев бе гост на пазарджишкия клуб по фантастика през есента на 2015 г. Наградата връчи Инна Церовска – директор на Младежки дом – грамота, златен знак и 300 лева.

За Явор Цанев:

Явор е роден на 13 октомври 1971 г. в Русе. Учил е Книгоразпространение в Колежа по библиотечно дело — София, Библиотечно-информационни дейности във Великотърновски Университет “Св.св. Кирил и Методий”, Медии и реклама в същия университет.

През 2012 г. авторът спечели специалната награда в конкурса за фантастичен разказ на името на големия наш писател-фантаст Агоп Мелконян, с разказът „Селцето”.

От 1996 до 2009 година писателят работи в Регионална библиотека “Л. Каравелов” — Русе на различни длъжности. Собственик е на издателство Гаяна (Gaiana book&art studio).

От 2012 г. издава периодичното издание за фантастика, фентъзи, крими разкази на ужаса “Дракус”.

„Дракус“ е периодично издание за фантастика, фентъзи, криминални разкази, разкази на ужаса, мистерии и приключения. Излиза от 2012-та , четири пъти в годината. Списанието е ориентирано към български автори. Има рубрика за млади творци под 18 години, както и преводи на чуждестранни автори – класици. „Дракус” предлага интересни четива, конкурси, награди и изненади. Има необичаен и запомнящ се за българския пазар формат. Организира конкурси с поощрителни награди за отличените автори – досега са минали конкурсите за фантастичен, криминален, хорър и фентъзи разказ до 4000- думи.

Автор е на книгите “Траурни кристали” — стихове (1994); “Избраникът” — разкази (1996); “Икон” — стихове (1999); “Необходими ангели” — стихове (2009); “Четиристишия” — стихове, букарт миниатюра (2009), „Странноприемницата” – разкази (2013), „Вино за мъртвите” – разкази (2013). Наскоро от печат излезе и сборникът разкази „Слънчогледите“ и второ допълнено издание на „Необходими ангели“.

https://www.facebook.com/Gaiana.books/

https://dracusmagazine.wordpress.com/gaiana-bookart-studio/

07комикс

В конкурса за комикс на фантастична тема поощряваме единствения участник тази година – Георги Георгиев от Полски Тръмбеш за комикса Зараза /по мотиви от електронната игра S.T.A.L.K.E.R./ Наградата е процент от общата стойност и грамота, каза Церовска.

Инна Хичева – художник и председател на журито коментира за комикса: „Илюстративно образите са представени много добре, рисунката е ясна, добре позиционирани фигури и среда, в която се развива действието. Личи ръката на добър рисувач и талантлив илюстратор.“

На националния конвент фантастите връчиха и специална награда на д-р Светослав Славчев за неговото дългогодишно творчество и безценен принос в българската литературна съкровищница. Наградата е плакет, направен и дарен от скулптора Дишко Дишков от гр. Сопот.

17-то издание на националния конвент Булгакон 2016 се проведе от 3 до 6 септември 2016 г. в Старозагорски минерални бани. Гост на събитието бе немецът Ерик Симон, който има изключителен принос за популяризиране на български автори във фантастичния жанр на книжния пазар в Германия.