Първа копка от старта на проекта за цялостна реконструкция на главния водопровод на Септември(водоснабдителна група „Септември – Злокучене”) по булевард „България”, беше направена на специална церемония.

Проектният участък е част от общинската пътна мрежа свързваща двете най-големи населени места – градовете Септември и Ветрен. Това е и участъкът с най-много аварии в града, с изключително натоварен трафик, ограничаване и затрудняване на движението, при отстраняване на повредите. Реконструкцията на водопроводната мрежа ще се съобрази с положената газопреносна мрежа в уличното платно по цялата дължина на проектния участък, като ще се пази и съществуващия водопровод по време на строителството, за осигуряване на нормално водоснабдяване на Септември и Злокучене.

Чрез реконструиране на магистралната водопроводна мрежа по бул. «България», ще се преустановят непрекъснатите аварии по довеждащия водопровод и ще се намалят до минимум загубите на питейна вода, както в участъка и общо в града.
Общо по настоящия проект ще се подменят 1947 лин.м. водопровод по главната улица на град Септмври с PE тръби с диаметър Ф315 – 1472м, Ф250 – 344м, Ф200 – 96 и отклонения в пресечките до излизане извън обсега на главния път.
На събитието за първата копка присъстваха кметът на Общината Марин Рачев, председателят на Общински съвет Лазар Влайков, шефът на В и К „Пазарджик” инж. Атанас Узунов, негови колеги общински съветници, Директори на дирекции и представители на администрацията, както и доста граждани. Водосвет отслужи отец Йордан Василев, който благослови начинанието с молитва към Бога, така че строителните дейности да вървят безаварийно и да бъдат завършени в срок. След това думата бе дадена на кмета Марин Рачев, който използва поводът да се обърне лично към септемврийци.
„Днес е един знаменателен ден за нашия град, защото полагаме основите на мащабни строителни дейности. За да получим благословията на Бога, поканихме енорийският свещеник отец Йордан Василев да отслужи водосвет и благослови начинанието с молитва към Бога, така щото строителните дейности да вървят безаварийно и да бъдат завършени в срок.
Откакто дадохте мандат на нашия управленски екип се понаправиха градинки и други дребни козметични работи. Срещат ме граждани и казват – „браво”, но за нас, хората от екипа това е нищо. То е само началото и е много малко от онова, което предстои, защото знаем с какво сме се нагърбили.

Аз в случайности и в съдби не вярвам. Така ме учил отец Йордан. Вярвам в Божията промисъл. Тук, от това място, с нашия екип започнахме да говорим преди изборите, ако бъдем избрани как ще действаме. Ще има ли приказки и оправдания след това или реални дела. Е, по стечение на обстоятелствата делата започват точно от това място… и колкото, и да не им се иска на критиците ни да ги видят, съм сигурен, че дори и те, много добре, поне пред себе си, ги осъзнават. Преди изборите, тук на това място ме среща един съсед и ме пита: Маринчо, ще се оправим ли, ако те изберем за кмет ?

Аз му отговорих тогава, че със сигурност средно положение няма да има – казах му – Виж какво, или ще горим или ще хвърчим. Когато по един категоричен, убедителен начин, вие хората, нашите избиратели, дадохте подкрепата си за нашия екип, това нещо, не остана незабелязано в София. Видя се, че хората от община Септември имат ясна визия за това кой иска да управлява през следващите 4 години.

Знаете, че всичко се решава в София и заради това е много важно ние да продължаваме в този дух – да се поддържаме взаимно. Когато някой тръгне да роптае и да говори глупости, вие хората да бъдете коректив, защото до сега Вие виждате какво е правено – тук-там нещо козметично и в крайна сметка нищо в дълбочина. В парка, за 180 хиляди лева райграс засадили… Не сложили обаче поливна система. Ами с какво ще се полива? Да чакаме, когато завали дъжд ли? В миналия мандат им отпуснали пари за водопровод. Властимащите по онова време обаче решили, че да го изградят на Вършилата, където са им вилите е по-важно, отколкото на главната на Септември. Е, ние пък започваме от Главната.

Това е първият. Следват множество проекти в целия Септември. На Великден казах – ще го обърнем града нагоре с краката за да може наистина да се подменят най-напред водопроводите. След това идва ред на настилките, тротоарите, всички тези жици, дето ги гледате отгоре ще минат под земята. Да имаме едно хубаво, модерно улично осветление – без кабели и жици, без тези грозни неща. Там където има некачествени дървета ще се подменят с чинари – емблематичното дърво за нашия град. Ще кандидатстваме за реконструкция на бившите киносалони за да ги превърнем в едни хубави и модерни читалищни сгради, в които да се провеждат мероприятия от най-различен културен характер. Г-жа Малешкова вече има куп идеи за това. А преди какво беше – бяха тръгнали да ги продават, ама иначе сега бълват много приказки за това колко са загрижени за културата в града ни.

За година-две ще видите града ни на какво ще заприлича. Аз вярвам и се уповавам на екипа, който стои зад мен като кмет и съм сигурен, че всеки един от нас ще се раздаде докрай, за да стане нашият град по-добро място за живеене. Благодарение на вашата подкрепа в момента няма Панагюрище, няма Велинград. Община Септември е номер 1 от област Пазарджик в София и докато работим целесъобразно, докато правим това, което наистина трябва, докато Вие ни подкрепяте, това ще продължава да се надгражда и всеки изминал месец ще се виждат все нови и нови работи. Проектите тепърва започват. Има една групичка тук, чийто членове внушават, че видите ли това няма да стане, онова няма да стане, третото ще го докарат донякъде и ще го спрат после. Преди малко ме среща един човек и ме пита – блоковете ще се оправят ли? Сега ви казвам на всички – дали ще станат блоковете, дали ще станат улиците, дали ще стане водопровода… Ще видите какво ще се случва от тук нататък. Защото настъпва времето да се одобряват тези проекти. Когато постъпихме на постовете си не заварихме нито един проект. Тук са директори, по-голямата част от екипа ни и могат да потвърдят, че всичко се започна от кота нула. Събраха ни всички нови кметове, със старите от квотата на ГЕРБ за обмяна на опит да ни посъветват от къде да започнем. Кое ще бъде най-целесъобразно за хората?

Като се върнах от семинара се събрахме с екипа и единодушно всички решихме, че най-неотложното нещо, за да може впоследствие да се оправят и настилките и тротоарите, това е главния водопровод на бул. ”България”. Благодарни сме на правителството, че ни се гласува доверие. Благодарни сме, защото повярва в нас, че няма да инвестираме отпуснатите средства да си оправим вилните зони, където имаме къщи за гости, както стана в миналия мандат, а ще ги вложим в Главната на град Септември.

Там, където ежедневно минават коли, автобуси, деца за училище… Няма по-натоварена улица и за да не се срамуваме, когато дойдат тука от други общини, от други държави делегации. Вие виждате за какво става въпрос в момента по главната – като швейцарско сирене е. Авария след авария. Старият водопровод разбрах преди малко, че е правен 1968 г. До момента освен кръпки и аварии друго не е правено. Аварийното от Трънски към гарата е подменено през 2005 г. и до там. В момента ще се подмени цялостно участък от 2 километра. Говорим за 30 см. ПВЦ тръби от най-съвременно качество за целият водопровод от Андонови до хлебозавода с отклонения, с нови водомерни шахти, с всичко.

Защо го почваме от тук? Защото следва преасфалтиране на главната, за което в момента входираме проект. Когато ние съумеем с минимум средства да изпълним подобни проекти, естествено, че на нас няма да се гледа като управление, което цели да се усвоят там някакви пари, и в крайна сметка да няма полза за обществото. Уповаваме се на правителството, без него няма как тук с наличния ресурс(знаете общината в какво състояние я заварихме) от собствени средства да се справим. Повярвайте в нас, а ние няма да злоупотребим с вашето доверие. Защото без подкрепата на местната общност ние сме никои. Ако вие одобрявате това, което правим, ние ще имаме очи да отстояваме обществените интереси. Защото аз като отида в някое министерство не казвам – Вие на мен ли ще помогнете, а казвам – на хората от общината.

Да, ама, ако нямам Вашата подкрепа ще ми кажат – ми, кмете хората не те искат, какво да ти помогнем на теб? Значи нещо не работиш, както трябва. Заради това е много важно да сме едно общество. Вчера беше денят на Съединението. До колкото разбрах от г-жа Малешкова този ден не е празнуван в миналото. Затова там казах – събрали сме се 50 човека да почетем празника. Днес сме 50, утре 500, а вдругиден 5000. Да вярваме, че заедно може да се постигат нещата, защото кмета без екипа, без хората няма как да вървим напред.

Докато има хора, които подминават с безразличие опитите на определени кръгове да внушават и вкореняват раздори, ежби, боричкания, няма да гледат на нас с добро око. Затова много пъти съм призовавал самите ние да бъдем коректив на злобата и неправдата.

В момента, в който се покажем като здраво общество, което вярва във водачите, които си е избрало – тогава нещата ще се случват. В момента вкарваме много мащабни проекти за асфалтиране на голяма част от улиците на Септември. Аз вярвам, че това ще се случи и вярвам, че ще стане именно заради подкрепата, която Вие ще ни дадете. Защото това се прави за всички нас. За да може децата ни, внуците ни да растат в едно по-добро място и Септември да стане един прекрасен град. Пожелавам на строителите лека работа, безаварийна и дай Боже в кратки срокове да приключат дейностите.

Относно строителните работи ще се стремим въпреки, че сме предупредили в общинския вестник, че ще има чести спирания на водата, да ги ограничим до минимум. Поне едната лента на главната да е отворена, въпреки, че по проект е дадено да се затваря цялото платно. Започва се най-напред в едната лента със сградните отклонения. Копае се, поставя се маркуча на водоподаването към съответната къща и се зарива и така до хлебозавода. Надявам се в рамките на месец и половина, два, дейностите да приключат за да може пак да се съберем и да отрежем лентата на новия водопровод”, завърши словото си кмета. След това Марин Рачев счупи ритуално бутилка шампанско в кофата на багерът, докаран да направи символичната първа копка в асфалта на бул. „България”.