Социалистите от Общинската организация на БСП в Пазарджик направиха традиционното си поклонение пред паметника на Методи Шаторов в областния град. С минута мълчание те отбелязаха преклонението си към убитите по време на партизанското движение 1941 – 1944 г. и положиха цветя.

09%d0%be%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0

На девети септември местните социалисти ежегодно посещават мястото, което се свързва с едно от най-ярките имена на партизанското движение в нашия край, тази година се навършват 72 години от паметната дата.

На днешната сбирка сред редовите партийци бяха и ексдепутатът Костадин Кобаков, общинският съветник Александър Кобаков, председателят на Общинската организация и кмет на Добровница – Гурко Митев, последният Първи секретар на ОК на БКП – Борис Димитров и много съмишленици.

Независимо от това, което днес се случва и новите определения, които получава датата девети септември, за нас тя е и си остава символ на живота, през който преминахме и построихме такава България, в която българите оставаха и живееха тук, каза Костадин Кобаков. Ако не се беше случил девети септември, България щеше да бъде поделена на четири части от съзниците и днес нямаше да съществува в тези граници.

Но този момент винаги се пропуска, защото България бе участничка във Втората световна война на страната на Германия. СССР промени хода на историята и именно девети септември е повратната точка, която сложи край на зависимостта ни от губещата царска политика. Тази дата трябва да се знае и да се помни, всяка подмяна на историята води до пагубни последици. Честит празник на всички, които имат повод да не забравят!

09%d0%be%d1%86%d0%b8%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8