Поредният фестивал на кешкека вече е на дневен ред в Радилово. Той ще се проведе на 22 септември, когато честваме и празника за обявяването на Независимостта на България. Освен вкусното вариво, посетителите ще се радват на щандове с екопродукти от цялата страна. Празникът ще бъде съпътстван и от богата фолклорна програма. За първи път ще има и ревю на ръчно изработени костюми. Очакват ни много приятни изненади по време на събитието, така че непременно го впишете в своя календар на приятните емоции за този месец.

Припомняме легендата за кешкека, благодарение на нея съществува и фестивалът.

Преди много, много години село Радилово е носело звучното име Войново. Тежка е била участта на жителите му. Селцето е било населено предимно от тракийци от племето беси, както и от славяни от племето драговичи.

Хората живеели в разбирателство, но страшна прокоба тегнела над село Войново. Трудно зачевали жените от селото, а която успявала да зачене – мъртви деца раждала.

Мъка налегнала сърцата на хората. Всеки ден жените се събирали и отправяли молитви за помощ към тракийската богиня на плодородието Бендида. Смилило се сърцето на Бендида и се явила в съня на една от жените.

„Ще заченат жените, аз ще им помогна“, обещала в съня на радуловчанката богинята, „но когато децата се родят, ще приготвите кеша (каша), от която ще раздадете на всички в селото“.

Богинята заръчала да съберат най-хубавото пшеничено зърно. Добре узрялото зърно да се смели между едри камъни и след това 9 пъти да се измие, докато стане бистро като сълза. Бременна булка да донесе мълчана вода и да я кипнат в голям съд, след което да добавят смляното жито и да бъркат.

Да бъркат и да наричат „Да порасне силно и работливо“, „Да бъде с чиста душа като зърното“. Когато детето порасне, преди сватбата му да приготвят отново кешкек и да го нарекат за здраве на семейството му, а след това и на децата му.

Разказала жената за своя пророчески сън на всички и всички дали обет да приготвят митичната кеша (кешкек) така, както Бендида им била заръчала. Дали жените курбан на Бендида в знак на благодарност.

12%d0%ba%d0%b5%d1%88%d0%ba%d0%b5%d0%ba