Тази година е най-тежката в историята на РДПБЗН – Пазарджик от началото на века насам, съобщи шефът ѝ – комисар Иван Панайотов, на брифинг посветен на Седмицата на пожаро-аварийната безопасност. Ден преди професионалния си празник, той поздрави момчетата, които ежедневно обезпечават спокойствието на гражданите, жертвайки живота си в критични ситуаци. От началото на тази година огнеборците са потушили 1142 пожара. Като загуба се отчитат 1175 дка горски фонд и 5 685 кв.м. покривни конструкции. Изгорели са и 6198 бали фураж за животните. Като цяло до момента годината се очертава като най-тежката от началото на века насам.

Пожарникарите отбелязват утре своя професионален празник, тъй като на 14 септември 1905 г. е проведен Първият пожарникарски събор, а сред неговите организатори е и началникът на пожарникарите в Пазарджик – Найден Николов, подчерта комисар Панайотов.

Събитията, с които се отбелязва седмицата в Пазарджик, започнаха още преди седмица с панахидата в памет на загиналия в Белово пожарникар Кръстьо Стоянов. В центъра на града днес бе проведена демонстрация на умения и техника от страна на огнеборците – ТУК

Подобни демонстрации ще има във всички поделения на службата в областта. На 15 и 16 септември, те ще се проведат във Велинград и Панагюрище, също в петък от 9.30 ч. огнеборците ще показват умения в Батак. От понеделник всички Противопожарни служби на територията на областта са отворили вратите си за посетители. Срещите с граждани започват от 9.30  и продължават до 12.00 часа, каза комисар Панайотов.

Служителите на нашата Пожарна са оказвали активно съдействие по време на гасене на пожари и при аварии на Хасково, Стара Загора и Пловдив.

Осемнадесет души са били задържани за това, че са палили сухи треви и стърнища, а също така защото са станали причина за горски пожари, съобщи комисар Панайотов. Тези хора са били уличени след като са били видени от патрули, които дежурят на конфликтни места от юни насам. Черната статистика сочела, че най-много подпалвания има в часовия пояс от 12 до 16 часа, а също така и нощем. Голяма част от пожарите са напълно умишлени, но не малко са и тези допуснати по небрежност.

Установена е и процедура за задържане на хора, които често злоупотребяват с телефон 112 като подават лъжливи сигнали. На нарушителите се налагат санкции.

Комисар Панайотов поздравява всички свои колеги с утрешния празник, като им пожелава здраве и много успехи в професията!

img_3771

График на демонстрационните занятия

– РСПБЗН – Велинград демонстративно занятие за извършване на СД и гасене на пожар на 15.09.2016 г. от 10:00 часа на паркинга пред РСПБЗН – Велинград.

– РСПБЗН – Панагюрище демонстративно занятие за гасене на по–характерни пожари и извършване на СД 16.09.2016 г. от 10:00 часа на Ул. „Павел Хаджисимеонов” №111, гр. Панагюрище.

– РСПБЗН – Пещера демонстративно занятие за гасене на пожар на ул.”П. Горанов ” № 54, гр.Пещера на 13.09.2016 г. от 10:00 часа.

– РСПБЗН – Белово демонстративно занятие за гасене на пожар в НЧ„Св.Св.Кирил и Методи гр.Белово,ул.”Орфей” № 2 на 13.09.2016 г. от 09:00 часа.

– РСПБЗН-Батак демонстративно занятие за гасене на пожар в двора на шивашки цех „Димана” АД, гр. Батак на 16.09.2016 г. от 09:00 часа.

Открити са и приемни за граждани във всички районни служби за времето от 12 до 18 септември всеки ден в периода от 09.30ч. до 12.00ч.