Ана Гройс, PZdnes.com

14e%d0%b3%d0%b8%d0%b4%d0%b0

Родители на деца с увреждания протестират днес в София и още 10 града на страната с искания държавата да осигури адекватна финансова подкрепа и да изготви електронен регистър на хората с увреждания. Един автобус с хора от пазарджишкото Сдружение „Егида“, от Център „Човеколюбие“, родители и деца от Сдружението „Подай ръка и подкрепи“ също се включиха в протестното шествие в столицата, което тръгна от градинката до Народното събрание, мина пред сградите на Министерския съвет и Социалното министерство, за да стигне до Парламента.

Транспортът е осигурен от Община Пазарджик, а фирма „Танго“ осигури сандвичи за протестиращите. Националният протест  се провежда в София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Добрич и в други градове. Преди ден Социалното министерство обяви, че предвижда децата със степен на увреждания над 90% да получават по 930 лева месечно от догодина. Това ще важи само за децата до 18-годишна възраст. Родителите обаче са загрижени как ще ги изхранват след навършването на пълнолетие.

Надка Йорданова от сдружение „Егида“ разказа за PZdnes, че децата след 18 също трябва да бъдат защитени със закон, защото когато  родителите остареят и самите те ще имат нужда от грижи – няма да има кой да се грижи за децата им, които и след 18, на практика си остават деца и имат нужда от обгрижване – от храна, памперси и други консумативи. Майките заплашват с гладна стачка пред Министерския съвет и продължават да настояват за създаване на електронен регистър на лицата с увреждания.

14%d0%b5%d0%b3%d0%b8%d0%b4%d0%b03 14%d0%b5%d0%b3%d0%b8%d0%b4%d0%b04