Осем доброволчески групи са създадени в областта към РД ПБЗН – Пазарджик, съобщи комисар Иван Панайотов. Общият брой на хората в тях е 108 души, но всеки новодошъл е добре дошъл, тъй като екипите от доброволци са изключително важни при аварийни и бедствени ситуации.

Най-активни засега са групите в Стрелча, Панагюрище и Белово, като две от тях вече са оборудвани и със специализирани автомобили. Предстои да получат такива и доброволците в Пещера и Батак. Все още не е набран необходимият минимум от хора за групите в Септември, Лесичово и Брацигово.

Всички доброволци получават заплащане за времето, в което са били ангажирани с участието си при бедствени ситуации, освен това годишно им се полагат по 1000 лв. за дрехи, застраховки, както и привилегии при получаването на дърва за огрев, разказа комисар Панайотов.

Всички доброволци минават задължително през три модула на обучение, като първият е теория, вторият и третият са свързани с работа на терен и практически занимания.

Доброволческите образувания са създадени по закон и през 2017 г. всяка община трябва да разполага с отряд от хора, готови да се притекат на помощ на огнеборците. В нашата област формированията започнаха да се създават преди три години, каза още Иван Панайотов.