На 22 септември, идният четвъртък ще отбележим поредния в календара ни национален празник. Паметната дата, която честваме в 266 -я ден на годината, е свързана обявяването на независимостта на България. Това се случва тържествено на 22 септември 1908 г. в църквата „Св. 40 мъченици“ в Търново със специален манифест.

Тази година ще отбележим точно 108 години от паметните събития. По този повод Община Пазарджик организира празничен концерт на площад „Константин Величков“. Началото е обявено за 11:00 часа, когато кметът Тодор Попов ще вдигне националния флаг и ще припомни пламенните събития от преди век. След това програмата ще продължи с прекрасните изпълнения на ансамбъла за народни песни и танци „Пазарджик“ и наследниците им от детската формация „Елица“.

15%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%84%d0%b5%d1%81%d1%82

В нощта срещу 22 – ри септември 1908 г. министър-председателят на България посреща българския княз на яхтата „Хан Крум“ край Русе. Оттам цялото българско правителство и княз Фердинанд I поемат към Търново, където трябва да обявят независимостта на България. Царският влак, в който пътуват държавниците, прави почивка по маршрута си на гара Две могили.

Премиерът Александър Малинов написва текста на Манифеста и под него подписите си поставят българският княз и министрите от кабинета. Няколко часа по-късно, след като прочита манифеста княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. На следващия ден Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина.

На заплахите с война от страна на Османската империя България отговаря с военна мобилизация и същевременно декларира готовност за мирно уреждане. Тъй като Берлинският договор е двойно нарушен – от една страна от София и от друга – от Виена, а Великите сили не са готови за мащабна война, усилията се насочват към дипломатическо признаване на българската независимост.