Pernes les Fontaines е малко градче в Южна Франция. Това, с което то ще ви очарова е, че там ХХI век все още не е настъпил. Сградите са запазени в автентичния им вид от времето, в което са построени, а за да влезете в града през този уикенд, е желателно да бъдете облечени с дрехи от началото на ХХ в. , но няма да ви върнат ако не желаете. Просто ще платите по-скъп билет за вход.

Този град е побратимен с Троян, между другото, разказва пазарджиклийката Таня Обер. Има много асоциации и на всеки четири години, в продължение на един уикенд градът живее в началото на века. Разрешени са само ретро коли, трактори и стари колела за движение. В училището има диктовка с пера и мастило, снимка на учениците и игри от тази епоха. Пожарникарите гасят огън както по онова време…

Ако нямате старинни дрехи, ще можете да си наемете от специално павилионче, което е разположено пред стените на града. Когато се потопите в атмосферата, вие наистина ще усетите полъха на отминалите столетия, защото ще разгледате крепостните стени, часовниковата кула. Ще се повозите на автомобили, които нямат нищо общо с днешните, можете да се помъчите да омесите хляб или да се грижите за животни във фермата.

Градчето събира туристи от цял свят, но служи и като жив етнографски музей за хората от околността. Там може да се види предназначението на предмети, които отдавна са излязли от употреба, както и на първообраза на тези, които ползваме днес.

Училището посреща с дървени чинове и всички необходими за обучителния процес вещи. Градчето е пълно с малки дюкянчета, от тях човек може да си вземе освен сувенири и антикварни стоки. В ресторантите ще ви сервират биохрани сготвени по старинни местни рецепти. А французите умеят да готвят, при това създаването на една гозба за тях е сакрално действие, съпроводено с множество правила и подправки.

Може би някой ден, в нашата област ще се появи подобно градче или село. Особено подходящи за това са Брацигово и Жребичко, които имат старинни квартали и добре запазени къщи.

18%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b8

Така е изглеждала пожарната кола на града

18%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b82

Градският фонтан, от който водата ставала и за гасене на пожари

18%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b83

 * Снимки – Таня Обер