img_3934

Съдебен състав на Окръжен съд – Пазарджик, оглавен от съдия Кристина Пунтева реши да не променя мярката за неотклонение на подсъдимия за проповядване на радикален ислям и сочен за тартор на група поддръжници, Ахмед Муса Ахмед. В момента той е задържан под стража и не е напускал ареста от 25 ноември 2014 г. Промяната бе поискана от подсъдимия, след като останалите обвиняеми по същото дело бяха пуснати под „домашен арест“.

Според прокурор Недялка Попова причина за оставането на Ахмед в ареста е фактът, че той има възможност да избяга и да се укрие, ако напусне затворническата килия, а също така липсата на нови обстоятелства по отношение на здравословното му състояние, които да налагат промяната на мярката.

img_3925

От своя страна адвокат Елвира Панкова подчерта, че Ахмед Муса е зад решетките от година и десет месеца, той нямал финансови средства, за да избяга зад граница, а също така няма намерение да се укрива или да възпрепятства, по какъвто и да било начин делото.

img_3932

Обвиняемият буквално се закле на съдийския състав, че няма да избяга, ако бъде освободен. Секунди по-късно обаче заяви, че няма да се разсърди и ако не бъде освободен. За него престоят в килията бил своеобразно изпитание към религиозните му чувства, а единственият му истински съдник бил Бог.

Днешното решение на съда може да бъде обжалвано в седемдневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.