Есенното равноденствие настъпи днес в 2:20 часа UTC (кооридинирано универсално време) и официално бележи началото на есента в Северното полукълбо и началото на пролетта в Южното.

В равноденствието можем да потърсим причината за съществуването на земните сезони. Планетата ни се върти по ос, която е наклонена с 23,5 градуса спрямо орбиталната й равнина. Това означава, че докато Земята пътува по 365-дневната си орбита, различните полукълба се доближават или отдалечават от топлите лъчи на слънцето. Равноденствието е геометричното изравняване на Слънцето и Земята, при което Слънцето изглежда разположено точно над екватора.

В тези дни и Северното, и Южното полукълбо получават приблизително по равно количество светлина. Единствено по време на пролетното и есенното равноденствие слънцето изгрява право от изток и залязва право на запад.

С приближаването на декември Северното полукълбо се отдалечава от Слънцето, получава лъчите му по-косо, има по-дълги сенки и по-хладни дни, типични за зимата. Слънцето достига най-ниската си точка по време на декемврийското слънцестоене.

Различните култури по света отбелязват по различен начин датите, свързани с промяната на сезоните. Един такъв виден пример е древна маянска пирамида, известна като Ел Кастильо в Чичен Ица, Мексико. По залез слънце по време на лятното и зимното слънцестоене слънчевата светлина пада по стръмните стълби на сградата под точен ъгъл и образува загадъчна змиеподобна форма.

На другите планети също има равноденствия, макар да са доста по-екстремни. Марс има много подобен на земния наклон и поради това сезоните там са същите както при нас.

Източник – nationalgeographic.bg