Странджански нестинари ще танцуват на жарава тази вечер, това ще стане в пещерското село Радилово, в 21 часа. Това ще сложи края на днешния изпълнен с приключения ден, който е първият от двудневния фестивал на кешкека. Вкусното вариво днес бе приготвено от местни майсторки, а след миналогодишния наплив от желаещи да го опитат, домакините са се подготвили с два тона.

Кешкекът се приготвя от варена пшеница, премесена с подправки и по желание месо. В кулинарията твърдят, че произходът на ятието е арменски или турски, но не смейте да кажете това, на някого в Радилово. Тук ястието се приготвя от незапомнени времена и се свързва с древна легенда.

В днешния ден се състоя състезание по мелене на жито, представени бяха носии от различни краища на страната, а на щандове пръснати в центъра всички гости можеха да си купят или опитат екологично чисти храни.

През 2010 година фестивалът започва като Ден на традиционните продукти за селищата от защитената зона Бесапарски ридове. Още първото издание заради иновативността си е номинирано в конкурса АГОРА.

От следващата година прераства в национален фестивал, отговарящ на интересите на широк кръг хора. Легендата за митичното ястие кешкек, придавана от векове, дава и новото име – Фестивал на кешкека и народните умения.

В утрешния ден празникът продължава. Той се организира за шеста поредна година от НЧ „Зора – 1903“ в Радилово.

12%d0%ba%d0%b5%d1%88%d0%ba%d0%b5%d0%ba