Макар само от ден да е есен, тя недвусмислено заявява своето присъствие. Това се усеща особено осезателно в планината. Въпреки това поредицата от почивни дни напълни курортите около Пазарджик. Най-старият и голям – несъмнено е Цигов чарк, който предлага всичко, което прави човека щастлив.

img_4082

Една от причините да го посетите е малкото пазарче с домашно приготвени сладка, мед и рачел. Ако не ви е известно съдържанието на последната дума в предходното изречение, става дума за домашно приготвен елексир от тиква, захар и лимонтозу. Но това е друга тема, с която скоро ще се занимаем. В бурканчетата ще откриете цялата топлота на лятото – боровинки, ягоди, малини, къпини и актуалната в момента арония.

img_4037

Медът е събиран от пчелите по околните поляни, а от скоро в него търговците се изхитриха да поставят ядки. Но вкусът е с аромат на риган, мащерка и планински билки. Цените на бурканчетата варират от пет до десет лева, но при по-големи количества и след усилен пазарлък, може и да ви направят отстъпка.

img_4061

Днешният ден е особено милостив към посетителите на курортната местност, защото подари топли часове по обяд и възможност за риболов, през целия ден. Почиващи от цялата страна изпълниха с присъствието си голяма част от хотелите, а също така и вилите на територията на Цигов чарк.

img_4086

Мястото е уникално, защото олицетворява отколешните „добросъседски“ отношения в българските села и градове. Години наред за териториите около язовира водят битка две общини – Ракитово и Батак. Спорът сякаш се решава от самосебе си, защото заведенията на двамата действащи в момента кметове – Костадин Холянов, на Ракитово и Петър Паунов, на Батак са съседни в близост до язовир Батак.

img_3987

Хотелът на ракитовския кмет е правен в годините, когато той не е и предполагал, че ще се занимава с политика, а ресторантът на Петър Паунов е роден в зората на демокрацията и е известен с прозвището „Вълкът“. От години обаче пред него не може да се види легендарната лодка „Ох, бабачко“. Но има друга, която в момента е на сухо, тъй като заради жегата, нивото на язовир Батак е спаднало доста и любителите на ситен морски пясък, могат да му се радват, ако са решили да отидат на риболов.

img_4072