Колекция от над 3 500 бирени кенчета можете да видите, ако посетите дома на Георги Павлов от Равногор. Той ги събира от тридесет и пет години насам, а най-интересното е това, че нито едно не повтаря останалите.

В началото колекционирал бирени бутилки, по онова време в България не е имало бирени кенчета, те се намирали само ако имаш връзки в „Кореком“. Всъщност те са били първите експонати от настоящата колекция.

След настъпването на демокрацията хобито било подпомогнато от навлизането на чуждестранни бири у нас.

За да се сдобие с част от кенчетата, които можем да видим днес у Георги Павлов, тях той той пише на други колекционери от цял свят и ги снабдява с български кенчета или такива, които му се дублират, а в замяна получава техните. Връзката става чрез фейсбук, където има форуми на хора с еднакви колекционерски страсти.

Друга част от бирите е купил сам, но не малко са и подарените от приятели, които са запознати с неговото хоби и когато пътуват задължително се връщат с подарък за него. Своеобразният музей на бирените кутии заема една стая от къщата на притежателя си. Кенчетата са подредени на огромни стелажи в дома на собственика си. Те са правени по поръчка, защото рафтовете им са пригодени за височината на кенчетата.

Освен всички видове българска бира, Георги притежава образци от Германия, Бразилия, Полша, Чехия, Белгия, Франция, Гърция, Англия и страни от останалите континенти. Кутийките са освен от традиционна бира, също така и от бира с лимон, бира с ябълка и други плодови добавки.

Сега той е планирал да направи още рафтове, които ще разположи в средата на стаята, те ще съберат още 1600 кенчета. Някой ден място може да се намери и за бирените бутилки, които той все още съхранява.

Колекцията е достойна за разглеждане и в момента е една от най-големите в България. В Равногор смятат, че тя може да се превърне в следващата местна забележителност. Така че, ако скоро имате път към красивото село, непременно попитайте за Георги Павлов. Извън хобито си той е човекът, който от години насам поддържа мрежата на кабелната телевизия в селото.

24%d0%b1%d0%b8%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b81