Ана Гройс, PZdnes.com

Потребители, домуващи в Дом за възрастни хора в село Главиница ще посетят Араповския манастир и красивите църкви в Асеновград този петък. Поводът – предстоящия Ден на възрастните хора, който ще отбележим на първи октомври. Ден по-рано, в последния петък на септември, ръководството на Дома организира по случай празника екскурзията на пенсионерите. Така социалните работници намериха начин да създадат различна, празнична атмосфера и да предизвикат усмивка на лицата на хората от третата възраст. Това е начин да засвидетелстваме признанието си и да отбележим приноса на нашите майки и бащи, баби и дядовци към обществото ни – категорични са организаторите на краткия поклоннически тур.

27%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%bf

Араповският манастир „Света Неделя“ се намира на около 6 километра източно от Асеновград. Възникнал е до древно аязмо, недалеч от асеновградското село Златовръх, наричано някога Арапово. Той е един от последните новоосновани манастири преди Освобождението. Строителството е започнато около 1856 г. от йеромонах Софроний. Три години по-късно е основано училището към манастира. За строителството пари не са щадени и е поканен видният юговски майстор Стою. За прототип се е използвал Горноводенският манастир. Ктиторски надписи посочват, че зографисването е със средства събрани от населението при игумен на манастира архимандрит Софроний.

27%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%bf2

 

В южната част на манастирския двор се издига голяма каменна кула, която народната памет свързва с името на Ангел войвода – един от най-известните хайдути в този край, който бил и основният дарител за изграждането на манастира. Съборната църква „Св.Неделя“ е завърше­на през 1859 г.  Фреските са дело на художник Алекси Атанасов и Георги Данчов – Зографина, личен приятел и сподвижник на Васил Левски.  Любопитна подробност е, че светата обител е сценична площадка на култовия български филм „Дами канят“. В прочутата лента, именно на това място, големият Стефан Данаилов прави срещите си с обожателките, които обучава на кормуване.

Една от най-известните и колоритни църкви в Асеновград е храмът “Св. Никола”. Макар че в писмените извори храмът се споменава като енорийски още от 1720г., в този си вид е от началото на 19 в., когато се наложило преизграждането му след кърджалийските разрушения. Интерес представлява иконостасът на този храм, чиито майстори са неизвестни. Той е всъщност хармонично съчетание на три отделни дърворезбени иконостаса. Мотивите са взети от природата – цветя и животни, предадени с неповторима красота и изящество.

27%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%bf1

Друга забележителност е храмът “Св. Георги” /Амбелински/, както и църквата “Св.Богородица -Благовещение”. Днес той е енорийски, но в миналото е бил имот на Бачковкия манастир и като такъв се споменава в историческите извори. Нарича се още Рибната, или Балъклийка, заради рибите в аязмото. Храмът е строен през 12-13 век, но от първоначалния градеж до наши дни е запазена само част от абсидната стена с две слепи двустъпални ниши. Захари Зограф доказва своя висок професионализъм като стенописец именно тук, като изписва през 1838г. аязмото “Св.Йоан Предтеча”. Стенописите в наоса пък одринските майстори правят през 1850г.

И едните, и другите фрески не отстъпват по качество от тези в Бачковския манастир. Иконите на храма са от 18-19 век и са дело на майстори с различна школовка и умения. Изключително популярна е иконата “Св.Богородица”, която се смята за чудотворна. Всяка година на Преполовение /на 25 –тия ден от Великден/ с грандиозно литийно шествие, в което се включват хора от цялата страна, тя се отнася в Бачковския манастир.