Сега е най-подходящото време за приготвяне на зимнина и заради цените на основните зеленчуци. След като почти цяло лято цените им бяха доста по-високи от миналата година, от няколко седмици вече има значително поевтиняване. 88 ст./кг е средната цена на едро на доматите от полето, това е поевтиняване със 7,4% за седмица, показват данните на Държавната агенция по стоковите борси и тържища. Зеленият пипер също е по 88 ст./кг, а червеният – по 96 ст./кг. Патладжанът по борсите върви средно по 74 ст. за килограм.

Причината да закъснее поевтиняването е заради проблемите с времето в края на пролетта. Тогава голяма част от разсада измръзна и пострада от наводнения, заради което се наложи презасаждане на много места. Така пикът в полското производство вместо през август идва през септември.

Според домакини не е вярно, че фабричната лютеница винаги излиза по-изгодно. Освен че домашната е по-вкусна и знаеш какви продукти си сложил, е възможно да се докара и по-ниска цена, отколкото е в магазина.

Например за около 40 бурканчета от по 330 грама са необходими 18 кг чушки, 8 кг патладжани, 6 кг домати и близо литър олио. Всички тези продукти излизат около 34-35 лева. Така бурканчето е на цена от около лев, докато в магазина е над 2,20 лв. при този грамаж. Разбира се, сметките са условни, защото не се калкулира трудът, а повечето домакинства ползват стари буркани.