Втора детска площадка през мандат 2015-2019 г. в рамките на последните 10 дни откри общинското ръководство на Септември.

28%d0%b4%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d0%bb%d0%be%d1%89%d0%b0%d0%b4
След бижуто в септемврийския квартал „Калимана”, нова придобивка има вече и за децата от село Бошуля. Площадката е изградена в двора на детската градина за по-малко от месец. За официалното откриване на площадката дойдеха кметът на Общината Марин Рачев, секретарят Нина Вардина, всички директори на Дирекции, както и кметовете на Бошуля и Карабунар. В двора на детското заведение присъстваха и родители на дечицата от Бошуля.

28%d0%b4%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d0%bb%d0%be%d1%89%d0%b0%d0%b4%d0%ba%d0%b0
След като отслужи водосвета, свещеник Йордан Василев се обърна към присъстващите. „Изключително съм радостен, щастлив и благодарен, че като свещеник в Община Септември ми се налага да освещавам такива хубави неща като нови детски площадки. Това са все придобивки предназначени за най-милото – за децата ни. Защото от опит знам, че когато покрай нас, възрастните има деца ние изглеждаме и мислим по съвсем друг начин. На всички вас пожелавам много радост, щастие и благословение. И нека Божията майка ви закрилия, така, щото всички да бъдете много щастливи и усмихнати, а тази площадка постоянно да бъде запълнена именно с такива деца. Бъдете живи и здрави и на многая и благая лета”, пожела отец Йордан.

28%d0%b4%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d0%bb%d0%be%d1%89%d0%b0%d0%b4%d0%ba%d0%b01
От своя страна в началото на приветствието си кметът на Общината Марин Рачев поздрави бошулци и техните деца с новата придобивка и им пожела да я ползват със здраве. „Както отец Йордан казва – случайни неща няма, а има Божия промисъл. В тази връзка ще отбележа, че и ние не случайно започнахме от крайните квартали и по-изоставените места. Само преди 10 дни в Септември открихме първата площадка, която изникна на мястото на едни буренища и змиярници. В този квартал има доста деца, но нямаха къде да играят.

Относно Бошуля ние обявихме още в предизборната кампания, че няма да делим хората по места и кметовете на наши и ваши и ще работим за благото и просперитета на всички. Когато няма ежби по между ни и обществото показва една сплотеност, ние можем да вървим напред и да търсим положителните резултати. Обратното не води до нищо добро. Тази площадка е един знак на нашето отношение с Нина Вардина към бошулци и кмета ви Любен Христосков. Трябва да е ясно, че ние ще се водим във всичките си действия от доброто, а не от злото и няма да се поддаваме на манипулации и провокации. Желанието ни е във всяко едно населено място от Общината да се изгражда едно здраво общество, с ясна визия за бъдещето”, отбеляза Марин Рачев. Той коментира и темата за изграждането на нова детска градина в Бошуля.

28%d0%b4%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d0%bb%d0%be%d1%89%d0%b0%d0%b4%d0%ba%d0%b02
„Наскоро общински съветник, който преди изборите се представяше за много загрижен за бошулци ме попита защо ще правим детска градина в Бошуля при положение, че тук имало 15 деца. Аз им отговорих, че ако ще и 5 деца да са останали ние не можем да бъдем безразлични към населението, защото вярваме, че с действията си и правилното управление ще върнем хората към населените места, от където са родом. Те са тръгнали по широкия свят, но създавайки условия за поминък тук ние ще се надяваме те да се върнат. Ето, тази сграда, в която от много години се помещава детската градина на Бошуля е собственост на „Напоителни системи”.

За това ние няма как да предприемем към нея кардинални действия. Това дружество е в тежко финансово състояние и не се знае дали утре тази сграда няма да бъде продадена. За това именно, ние няма как да останем безразлични към тези 15 деца, които, ако се тръгне в една положителна посока след време ще станат 20 или 25. Те трябва да си имат една макар и малка, но хубава детска градина, която вярвам, че ще се изгради, след като почти всички процедури по обособяване на имота са преминали. Това, че общината е в едно изключително тежко финансово състояние няма да ни спре да гледаме напред и да търсим възможности. Разчитаме много на подкрепата на правителството. Утре имаме среща при финансовия министър, за да ни приеме плана за финансово оздравяване. Припомням, че Община Септември е една от 36-те общини в България, на която се даде възможност да изготви такъв план и Министерския съвет да застане зад нас, така, че един път за винаги това прехвърляне на многомилионните задължения от мандат на мандат като лавина да спре.

Ние успяхме да повишим приходите в Общината, но това тежко наследство няма как с магическа пръчка да бъде преодоляно, ако ние не разчитаме на централната власт и на ясната визия и стратегия за развитие. Днес мина общественото обсъждане на общия устройствен план, в който са обособени местата за изграждане на индустриални зони, както и всички останали инструменти, с които ще търсим положително развитие за населението и на цялата икономическа и социална инфраструктура в Общината. Да, не се виждат все още резултатите от нашата работа, но вярваме, че с малките неща, които започнахме да откриваме се дава ясен знак за визията ни относно предстоящите месеци и години”, категоричен бе кметът.

Като пряк пример за това, което предстои той посочи една статистика от фонд „Земеделие”. „Днес входирайки поредните проекти във фонд „Земеделие” се натъкнах на прелюбопитни факти. Към днешна дата за цяла България за входирани 78 проекта. От тях 18 са от област Пазарджик. Само ще ви кажа, че 12 от тези 18 проекта са входирани от Община Септември. Направете си сметка с какво темпо и с каква динамика се работи в нашата администрация. Дай Боже, да ни приемат оздравителния план за да си стъпим на краката и после с реализацията на проектите и повишаване на събираемостта на местните приходи, картината ще придобие едно съвсем друго измерение.

Ето тук, в Бошуля например, концесионните такси от ТМС-то бяха отчитани символично. През пролетта обаче замерванията бяха направени и в момента се изчисляват количествата на подземните богатства, които са били добивани през годините. Всички тези средства, които постъпват от землището на Бошуля ще бъдат инвестирани пак тук, а не да се преразпределят по други населени места. Защото не е коректно и справедливо от едно място да се взема, а на друго да се дава и малките селища да страдат заради по-големите. По този начин всеки един човек, независимо къде живее ще може да усеща наравно с другите положителното развитие на нещата”, завърши словото си общинския кмет.

28%d0%b1%d0%be%d1%88%d1%83%d0%bb%d1%8f
След това децата от ЦДГ „Слънчо” изнесоха богата музикална програма, която тематично бяха подготвили за своите гости по повод откриването на новата придобивка.

28%d0%b1%d0%be%d1%88%d1%83%d0%bb%d1%8f2