Четиридесет и пет нови Сдружения на собствениците са подали заявления за участие в Националната програма за енергийна ефективност, съобщи днес по време на редовното заседание на ОбС – кметът на Пазарджик – Тодор Попов. Това е първата сесия след летните отпуски и той припомни основните акценти за работа до края на годината.

Той заяви, че към момента жилищните сгради, които се санират са в срок, утре предстои обявяването на нови пет, които са включени в програмата. Градоначалникът изрази скептицизъм по отношение на отзивчивостта и наплива на желаещи за саниране, ако догодина се наложи съфинансиране по същата програма. В крайна сметка обаче се изчаква решението на държавата в това отношение.

След заседанието кметът представи пред общинските съветници няколко теми, които те трябва да разискват в Пленарна зала до края на годината.

Към момента работата по Депото върви към финала си, но това освен положителни има и отрицателни страни. Има харчове, които трябва да бъдат покрити или от данъкоплатците, или от държавата. Засега остава отворен и въпросът – дали новото сметище да бъде управлявано от общината или от частна фирма? По-добре е тази отговорност да бъде прехвърлена на фирма, която е снабдена и с необходимата техника, за да обгрижва дейността в Депото. В края на годината се налага да бъде обявена обществена поръчка за изпълнител. Този избор ще реши и въпросът за стойността на такса „Битови отпадъци“. Успокоително е това, че Депото ще приема отпадъците от още няколко общини, което означава, че там ще си поделяме и разходите.

Паркирането също е важна тема, като към момента нейното администриране не е задоволително, каза кметът Тодор Попов. От следващата година ще бъде разширен обхватът на „Синя зона“, а също така ще бъде повишена таксата за паркиране. Особено внимателен ще бъда и към издаването на служебните пропуски догодина, каза кметът. Ако искаш да спреш и да паркираш на центъра, трябва да си наясно, че това е скъпо удоволствие. Промени се очакват и по отношение на данъците за МПС, припомни Попов.

Догодина предстои санирането на няколко обществени сгради като тази на НАП и ОД МВР, както и обновяването на още два градски квартала.

Кметът Тодор Попов каза, че няма да прави повече компромиси по отношение на училищата, които не могат да съберат достатъчно ученици, за да обезпечат своето съществуване. В нито едно село, в което е било закрито училище не е свършил света, каза градоначаникът. Учениците са по-малко от сградния фонд към училищата. Този е един от най-важните дебати, който ни предстои, заключи Тодор Попов.