Паметникът на Петър Абаджиев, в градинката срещу централния магазин „Билла“ в Пазарджик, ще остане на мястото си засега. Вместо преместването му, съветникът Димитър Петков предложи създаването на седемчленна комисия към ОбС, която да вземе решение за пренареждане на паметниците в града.

29%d0%bf%d0%b5%d1%82%d0%ba%d0%be%d0%b2

Кметът Тодор Попов изрази мнение, че историята не може да бъде пренареждана и нямаме право да издаваме „присъди“ по отношение на историята. Радвам се, че г-н Петков и колегите се обединиха около предложението да се създаде комисия и да се прецени, какъв да бъде регламентът при поставянето на паметници, плочи и паметни знаци.

За нас е важно и да разберем – колко са паметните плочи и паметниците, което пък ще ни даде информация и за това как през годините сме се отнасяли към историята? Като кмет съм против да се премахват исторически артефакти, в крайна сметка в моите очи това не е редно, каза още кметът. Това е важен и принципен въпрос, смята той.

Отношение по казуса взе и общинският съветник Благо Солов: Бях много изненадан от това проекто решение, даже написах 16 страници слово. Снощи реших, че няма смисъл да се караме. Етимологията на паметник е от памет, не бива да зачертаваме миналото, защото и историческите грешки са история. Поздравявам колегите, да направим една коректна Наредба и да я спазваме, каза още Солов.

Лазар Попов от БСП също подчерта, че разумът е надделял и мъртвите не застрашават никого.

Председателят на ОбС Хари Хараламбиев заяви: Ако тръгнем да унищожаваме паметници, БСП ще поискат да премахнем и паметника на репресираните. Нека останат всички, за да ни напомнят за едно време, което е имало и достойнства, и недостатъци. Хари Хараламбиев подчерта и това, че по улицата е бил спиран от хора, които са изразили ясно негодувание от премахването на паметници, били те от времето на социализма или след него.

Не оттеглям, а променям своето предложение, подчерта Димитър Петков. Заради това предлагам да се направи комисия, която да създаде Наредба за реда на поставянето на паметниците и паметните знаци в общината. Към същата комисия ще бъде насочено и разглеждането, и включването в Наредбта на исторически обекти от местно значение, които са паметници на културата, тъй като от тази година, те са прехвърлени за стопанисване на общината.

В крайна сметка в комисията ще влязат не само съветници, а и директорът на Регионалния исторически музей – Борис Хаджийски, главният архитект Кръстьо Танков и представител на журналистическата гилдия, а обемът на комисията набъбна на девет души. За неин председател бе избран Хари Хараламбиев.

Ето какво първоначално предлагаше Димитър Петков – ТУК